Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Tези витамини ще ви помогнат да забравите за стреса и да се успокоите

10 юни 2024, 17:44 часа

Изобилието от задачи, ускореният ритъм на живот, желанието да се докажете, постоянните кратки срокове и излишъкът от информация водят до изтощение на нервната система, което е изпълнено с развитие на тревожни разстройства, безсъние, депресия, постоянни главоболия, сърдечни и съдови заболявания, както и други психични и соматични заболявания.

Тъй като витамините и микроелементите участват в метаболитните процеси и синтеза на хормони, корекцията на менюто може да повлияе на физическото благосъстояние като цяло, имунитета и устойчивостта на агресивни фактори на околната среда, както и за минимизиране на ефектите от стреса.

Какво хранене е най-правилно при стрес

Стресът може да съсипе здравето ви

Продължителният стрес, дължащ се на продължително повишаване на нивото на надбъбречните хормони - кортизол и адреналин - може да предизвика развитие на:

·       сърдечно-съдови заболявания;

·       заболявания на стомашно-чревния тракт;

·       заболявания на нервната система;

·       хранителни разстройства - например булимия и компулсивно преяждане;

·       автоимунни и онкологични заболявания.

Как да "храним" нервната система?

Нервната система координира работата на всички органи на нашето тяло, а витамините и минералите са необходими за правилното й функциониране.

Витамин С

Аскорбиновата киселина е антиоксидант и подпомага функцията на имунната и нервната система. Тя участва в синтеза на колаген, карнитин, хормони и аминокиселини и е необходим за здравето на костите, кръвоносните съдове и кожата.

Тежкият дефицит на витамин С води до скорбут, заболяване, характеризиращо се с лесно кървене на венците, разклащане и загуба на зъби, лошо зарастване на рани и спонтанно кървене.

Как правилно да се храним при стрес: 10 храни с минимум калории

Витамини от група В

При недостиг на витамини В1 (тиамин), В6 ​​(пиридоксин) и В12 (кобаламин) възниква анемия, настъпва увреждане на нервната система и се увеличава рискът от развитие на заболявания на сърдечно-съдовата система, депресия и нарушения на съня.

Съдържанието на тези витамини е високо в месото и млечните продукти, рибата и продуктите от пълнозърнесто пшенично брашно също са богати на витамин В1.

Фолати

B9 или фолиевата киселина може да помогне за предотвратяване на вродени дефекти на плода, известни като дефекти на невралната тръба, включително спина бифида. Много храни съдържат фолат, напр. зеленолистни зеленчуци. Но това количество може да не е достатъчно, затова се препоръчва допълнителен прием на фолиева киселина за всички бременни през първия триместър, както и за всички жени, които тепърва планират бременност.

Витамин D

Витамин D участва в регулирането на калций и фосфор в организма, което води до подобряване на метаболитните процеси и поддържане на функционирането на нервната система. Но недостигът на този витамин сега дори се нарича глобална пандемия, това е толкова сериозно явление.

Това се дължи на факта, че основното количество холекалциферол се синтезира в кожата под въздействието на ултравиолетовото лъчение. Но неговият синтез е намален при по-възрастни хора, хора с тъмна кожа и такива, които нямат възможност да прекарват достатъчно време на слънце.

Микроелементи

Микроелементите играят важна роля и в борбата със стреса. Един от основните елементи, участващи във функционирането на и снервната система и допринасящи за нейната стабилност при стресови условия е магнезият. Подпомага функционирането на нервната система. Калият също играе ключова роля - влияе върху проводимостта на нервните импулси, помага за понижаване на кръвното налягане и подобрява снабдяването на мозъка с кислород.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес