Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сушените плодове - вреда и противопоказания

19 април 2022, 19:15 часа

Начинът на обработка на плодовете варира в зависимост от производителя и сорта. Например турските сушени кайсии се сушат на слънце в продължение на една седмица и след това се третират със серен диоксид, за да унищожат бактериите, да предпазят от насекоми и мухъл. Същият елемент придава на готовите сушени кайсии ярко оранжев цвят. В процеса на дехидратация бъдещите сушени плодове губят около 80-85% от влагата - за създаване на един килограм сушени кайсии ще са необходими около четири килограма пресни плодове. Оттук и доста високите цени.

Има ли вреда и противопоказания?

Един от основните недостатъци на сушените плодове е многото естествени захари и калории. Следователно сушените плодове трябва да се консумират само в ограничени количества (особено ако се опитвате да отслабнете). От употребата на сушени плодове в големи количества може да получите разстройство.

Диета със сушени плодове - вкусно отслабване!

Сушените плодове не се препоръчват за:

  • заболявания с възпалителна природа на стомашно-чревния тракт;
  • язви;
  • остри форми на панкреатит;
  • затлъстяване и диабет;
  • подагра;
  • чернодробни заболявания.

Друг недостатък на сушените плодове е рискът от технологията им при производството. Много сушени плодове преди да бъдат пуснати по рафтовете на магазините, преминават през различни обработки, включително химични, за да имат красив вид, да се съхраняват по-дълго и да не бъдат изложени на вредни насекоми и микроорганизми, така че тези сушени плодове могат да бъдат вредни за човешкото здраве (или да са безполезни, поради ниското съдържание на хранителни вещества след обработка). Понякога при обработката на сушени плодове се използват химикали, евтини масла. Ако те навлизат в тялото ни редовно, тогава има голяма вероятност от интоксикация, отравяне. Освен това към сушените плодове могат да се добавят багрила - глицерин, за да блестят. Затова преди употреба не забравяйте да ги накиснете и изплакнете добре.

Каква е тайната на сушените плодове

Сушените плодове не се препоръчват:

Хората с диабет и затлъстяване трябва да внимават с употребата на сушени плодове, тъй като те са много калорични.

Използването на сушени плодове в големи количества е вредно за здравето, може да причини алергични реакции и дехидратация.

Високото съдържание на захар в сушените плодове и горски плодове може да повлияе неблагоприятно на здравето на зъбите, така че след консумация на сушени плодове няма да е излишно да си миете зъбите (поне изплакнете добре устата си с обикновена вода).

Не се препоръчва използването на сушени плодове при обостряне на язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес