Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Помага ли желатинът на ставите и как да го разредим правилно?

12 юни 2024, 06:52 часа

Многобройни клинични проучвания са доказали на практика положителния ефект на желатина върху работата на опорно-двигателния апарат. Как желатинът е в състояние да повлияе на човешкия организъм и да повлияе на ставите, ще ви разкажем в тази статия.

Основният му компонент е белтъкът колаген, който е в основата на съединителните тъкани. Също така в състава на желатина влизат значителен брой аминокиселини:

- аспаргинова;

- глутаминова;

- пролин;

- аланин;

- глицин и др.

Те спомагат за засилване на метаболитните процеси и активиране на умствената дейност.

Също така желатинът съдържа витамин полезни елементи: натрий, калций, фосфор, желязо, калий и др.

Ефектът на желатина върху човешките стави: как да го пием

Сухожилията, връзките, хрущялната тъкан са съставени основно от колаген. Неговите нишки от своя страна създават рамка, която осигурява гъвкавост на костите. Неговата важна функция е да помага на костните клетки да абсорбират калция.

Недостигът на колаген води до:

- забавяне на възстановителните процеси в организма;

- дистрофия на хрущяла, придружена от болка;

- остеопороза - заболяване на скелета.

Военен лекар се справи с болката в ставите с този мехлем

Желатинът е чудесно средство за лечение и профилактика на проблеми с опорно-двигателния апарат. Той подпомага развитието и укрепването на съединителната и хрущялната тъкан, предотвратява дистрофичните промени. Многобройни отзиви показват, че приемът на желатин за стави намалява усещането за болка и подобрява двигателната функция.

Приемът обаче има някои ограничения. Хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания и повишена съсирваемост на кръвта, трябва да се консултират с лекуващия лекар. Същото се отнася и за тези, които имат проблеми със стомашно-чревния тракт, предразположеност към уринарна или жлъчнокаменна болест. Вътрешната употреба е недопустима и в случай на алергични прояви.

Как да пием желатин за ставите?

Редовната употреба на желатин може да предизвика запек, обостряне на хемороиди, тромбоза, повишаване на теглото. Затова е важно да се спазват правилата:

- курсът на лечение от 10 дни до един месец, след което се прави същата по продължителност почивка;

- въведете в диетата слабителни продукти - сушени плодове, зеле, домати, домати, цвекло и др;

- парчета желе трябва да се смучат бавно в устата.

За терапевтични или профилактични цели желатинът се използва външно или под формата на коктейли върху вода, сок или мляко. В първия случай ще ви е необходимо голямо парче марля и вряла вода. Потопете марлята в горещата вода, бързо изстискайте и поставете между слоевете 1 ч.л. прах. Нанесете компреса върху ставата, покрийте с полиетилен и фиксирайте с вълнен шал или хавлиена кърпа. Извършвайте процедурата ежедневно в продължение на поне една седмица.

Този лек с мед и желатин лекува най-бързо болните стави

Нормата на желатина при вътрешен прием е 2 ч.л. Това количество се залива със 100 ml гореща вода и се оставя да се настойва в продължение на 12 часа. След това леко се загрява, докато гранулите се разтворят, и се добавя същият обем сок или вода. Приема се половин час преди закуска. Курс - 1 месец.

На любителите на сладкото ще подхожда рецептата за лечебно млечно желе. Гранулите се разтварят в 130-140 мл топло мляко и се настояват за около час. Позволено е да се добавят подсладители: захар, мед и др. След набъбване състав:

- загрява се до получаване на разтвор;

- охлажда се до стайна температура;

- поставя се на студено, за да се втвърди.

Приема се три пъти седмично.

Желатинът не може да се нарече бърз начин да се отървете от болките в ставите, но потребителите отбелязват неговата ефективност. Особено в комбинация със средствата на традиционната медицина. Преди да го използвате, е важно да проучите особеностите на приема му и противопоказанията.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес