Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Народни лекове за натъртено място - забравете за болката

27 февруари 2023, 17:00 часа

Всеки е падал поне веднъж и в резултат на това по тялото се появява рана или синина, променяща цвета си всеки ден. Мястото на нараняване започва да се подува и боли.

Какво е натъртване?

Натъртването е увреждане на кожата, мускулната тъкан и в най-лошия случай на нервните окончания.

По отношение на тежестта синините се разделят на четири степени:

     1. Малки синини. Резултатът е малко ожулване или драскотина. Такава синина изчезва сама в рамките на 2-3 дни.

     2. Разкъсване на мускулна тъкан. Резултатът е оток и хематом.

     3. Увреждания на кожата, мускулите и сухожилията, натъртвания на костите.

     4. Това е най-изразената степен на кръвонасядане, в резултат на което органите вече не могат да работят нормално. По-добре е да отидете на лекар.

Какво да направите, ако се нараните. Първа помощ

- В никакъв случай не се паникьосвайте. Опитайте се да се движите по-малко и е по-добре да седнете или легнете.

- Ако кожата е повредена, трябва да се третира с дезинфектанти. Те няма да ускорят заздравяването на раните, но ще унищожат микробите, които забавят регенерацията на тъканите.

Важно: алкохол-съдържащи продукти - йоден разтвор - не могат да се прилагат върху отворена рана, а само по нейните краища. Ако се приложи, ще се изгорите.

- След това трябва да приложите студен компрес. Направете го с лед или друг продукт от фризера. Ледът се препоръчва да се увие в плътна кърпа. Това е важно, за да избегнете измръзване. Поради студа увреждането на кръвоносните съдове ще намалее, кървенето ще спре, болката няма да е толкова силна, хематомът няма да расте. Дръжте на студено около 20 минути, след час можете да повторите процедурата.

Как да различим натъртване от фрактура без рентгенова снимка?

Народни лекове за натъртено място

Солени бани

Вземането на вана не само ще ви помогне да се отпуснете и възстановите, но също така ще облекчи болката и възпалението. Затова напълнете ваната с вода с комфортна температура, добавете английска сол (магнезиев сулфат) и се насладете на процедурата за един час. Тази баня може да се приема 2 пъти седмично.

Сок от билката горчив пелин

Смелете билката до гладкост и нанесете върху натъртеното място. Поставете марля отгоре. Веднага след като превръзката изсъхне, навлажнете я със сок от трева.

Как да облекчим болката от натъртване или навяхване?

Зелева превръзка

Зелето е полезен зеленчук във всеки смисъл. Вземете лист от прясно зеле, изплакнете го под течаща вода и го нанесете върху мястото на синината. Поставете превръзка отгоре. Няма да има вреда от зелето, така че можете да го повтаряте всеки ден.

Сурови картофи за лечение на натъртено

Картофите са лесни за намиране в магазина по всяко време на годината. Като зелето е вкусно и здравословно. Настържете един картоф и нанесете върху натъртеното място.

Алое

Това растение се отглежда у дома. И не напразно. Ако намажете лист от алое с мед и го приложите към мястото на натъртено, подуването ще започне да намалява.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес