Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да преодолеем зависимостта във връзката

04 април 2024, 09:21 часа

Навигирането в отношенията може да бъде сложно, особено когато съзависимостта навлезе в микса. Съзависимостта се отнася до модел във взаимоотношенията, при които чувството за цел и стойност на един човек става силно зависимо от нуждите и поведението на партньора. Това е ситуация, в която прекалено много грижа и необходимост да бъдете необходими засенчват собствените ви нужди и благополучие.

Преодоляването на съзависимостта започва с осъзнаване. Става дума за оценяване на фините разлики между това да бъдеш подкрепящ и да си прекалено зависим от някой друг за емоционална реализация. Добрата новина е, че разбирането на разликите между съзависимостта и здравословната зависимост ви позволява да изградите по-балансирани взаимоотношения – където и двамата партньори могат да процъфтяват независимо и заедно.

Какво е съзависимост

Съзависимостта е термин, който описва модел на връзка, при който един човек става прекалено емоционално, а понякога дори психологически, зависим от своя партньор. Тази зависимост често идва от дълбоко вкоренена нужда да се грижим за другите или страх да не останем сами или изоставени.

При взаимозависима връзка единият партньор може да пожертва собствените си нужди, желания и дори благополучие, за да задоволи и подкрепи другия човек. Това може да звучи като отдаденост и любов, но е различно. За разлика от здравите връзки, където подкрепата и грижата са взаимни и балансирани, съзависимостта накланя сериозно везната. Един човек прави повечето от даренията, като често се чувства отговорен за щастието, проблемите и изборите на другия.

Съзависимостта може да се прояви по различни начини. Някои може да се окажат постоянно опитващи се да поправят или спасят партньора си, особено ако партньорът се занимава с проблеми като пристрастяване или проблеми с психичното здраве. Други може да се борят да кажат „не“ или да поставят граници, страхувайки се, че това ще наруши баланса на връзката. В много случаи самочувствието на съзависимия човек е тясно свързано със способността му да направи партньора си щастлив или да разреши проблемите му.

Разграничаването на съзависимостта от зависимостта е от решаващо значение. В здравите взаимоотношения зависимостта включва взаимно уважение и подкрепа. Всеки човек може да разчита на другия, без да губи чувството си за себе си или за индивидуалност. Взаимозависимите отношения, от друга страна, са едностранчиви. Те могат да накарат един човек да се почувства изтощен, подценен и дори в капан, докато другият да стане твърде зависим от тях за емоционална подкрепа и вземане на решения.

Признаването на съзависимостта е първата стъпка към по-здрави взаимоотношения. Това включва разбиране на вашата стойност и научаване да давате приоритет на вашето благополучие, като същевременно се грижите за другите. Важно е да запомните, че преодоляването на съзависимостта не означава да се грижите по-малко за другите – а да се грижите за себе си в еднаква степен.

Как да разберете дали сте във взаимозависима връзка: 7 признака на съзависимост

Разпознаването на съзависимостта в една връзка може да бъде предизвикателство, особено след като много от нейните признаци често приличат на дълбока грижа и загриженост. Въпреки това, разпознаването на тези признаци в себе си или във връзката ви е смела и решаваща стъпка към възстановяване на съзависимостта. Отваря вратата за развитие на по-здравословни модели на взаимоотношения, при които и двамата партньори могат да растат и да процъфтяват независимо и заедно.

5 предупредителни знака, че вашият партньор вече е започнал тихо да напуска връзката

1. Твърде често искате да помагате на другите

Може да се окажете постоянно привлечени от хора, които изглежда се нуждаят от помощ или разбиране. Въпреки че емпатията е чудесна черта, в една взаимозависима връзка тя често води до модел, при който вашето щастие е дълбоко свързано със способността ви да решавате проблеми за другите.

2. Вие поемате отговорност за другите

Ако често се чувствате отговорни за щастието, решенията и благосъстоянието на хората около вас, особено на вашия партньор, това може да е значителен знак за съзависимост. Това надхвърля нормалната загриженост за любим човек и може да доведе до чувството, че животът му е във ваши ръце.

3. Давате повече, отколкото получавате

Показателен знак за взаимозависима връзка е, когато инвестирате повече усилия от другия човек, за да поддържате хармония и да накарате нещата да работят. Може да откриете, че правите жертви, които не са реципрочни, което често ви кара да се чувствате неоценени или пренебрегнати.

4. Страхувате се от изоставяне

Този страх може да бъде непреодолим в една взаимозависима връзка. Не става дума само за това, че не искате да сте сами – това е дълбоко вкоренен страх, който ви кара да направите всичко необходимо, за да запазите връзката, дори с цената на собственото си щастие.

5. Вашата самооценка идва от щастието на другите

Да вярваш, че си изцяло отговорен за щастието на партньора си, е тежко бреме. В здравите връзки всеки човек допринася за собственото си щастие и за щастието на другите, но в взаимозависима връзка чувството ви за стойност може да стане свързано с това колко щастлив е вашият партньор.

 

6. Пука ви твърде много какво мислят другите

Ако вашето самочувствие разчита до голяма степен на мнението и одобрението на другите, особено на партньора ви, това може да е знак за съзависимост. Прекаленото разчитане на това, което хората мислят за вас, често води до постоянно коригиране на поведението ви, за да се харесате на другите, пренебрегвайки собствените си нужди и желания.

7. Страхувате се от промяна

Промяната е част от живота, но за някой в ​​зависима връзка адаптирането към промяната, особено във връзката, може да бъде особено предизвикателно. Това често произтича от страха, че всяка промяна може да наруши деликатния баланс, който сте работили толкова усилено, за да поддържате.

Как да спрем да бъдем съзависими в една връзка

Преодоляването на съзависимостта е процес, който отнема време и търпение. Бъдете нежни със себе си, докато навигирате през тези промени. Всяка стъпка, която предприемате, е движение към по-балансирана, пълноценна връзка, в която вие и вашият партньор можете да растете заедно и поотделно.

1. Признайте проблема

Започнете, като осъзнаете и признаете пред себе си, че динамиката на вашата връзка може да зависи взаимно. Това самоосъзнаване е решаваща първа стъпка в извършването на положителни промени.

2. Предизвикайте негативните мисли, за да промените гледната си точка

Идентифицирайте и поставяйте под съмнение вашите негативни мисли и вярвания за себе си и връзката ви. Заменете ги с по-положителни, самоутвърждаващи се мисли. Навлизането в практиката на преформулиране на мислите може да помогне за промяна на гледната ви точка и намаляване на съвместното поведение.

3. Отдръпнете се от приемането на нещата лично

Разберете, че действията и чувствата на вашия партньор не са отражение на вашата стойност. Всеки има свои собствени борби и емоции и не е ваша отговорност да ги коригирате или контролирате.

4. Комуникирайте ясно, за да поставите здрави граници

Установете ясни граници с партньора си. Съобщете вашите нужди, ограничения и очаквания. Границите са жизненоважни за взаимното уважение и разбиране в една здрава връзка. Ако не сте запознати с това какво представляват здравословните граници, помислете за разговор със специалист по психично здраве.

Тези зодии създават нестабилни връзки

5. Инвестирайте време в себе си, за да изградите самочувствие

Отделете време за вашите хобита, интереси и личностно израстване. Фокусирането върху себе си помага за изграждането на самочувствие и намалява склонността да търсите одобрение от другите.

6. Практикувайте внимателност, за да придобиете яснота

Участвайте в упражнения за внимателност, за да разберете и управлявате по-добре емоциите си. Внимателността може да осигури яснота и да ви помогне да реагирате на ситуации по-здравословно.

7. Дайте си състрадание

Практикувайте грижа за себе си и състрадание към себе си. Да обичаш себе си е от съществено значение за прекъсване на цикъла на съзависимостта, тъй като ти помага да осъзнаеш, че заслужаваш връзка, в която си ценен и нуждите ти са удовлетворени.

8. Потърсете помощ, ако е необходимо

Не се колебайте да потърсите помощ от терапевт или да се присъедините към групи за подкрепа. Професионалните насоки могат да ви осигурят инструменти и стратегии за преодоляване на моделите на взаимозависимост във вашите взаимоотношения.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес