Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето още едно неприятно нещо, което стресът причинява и как да се предпазим

29 юли 2024, 13:58 часа

Значителният стрес може да причини няколко уникални симптома. Например, някои хора забелязаха, че по време на пандемията от COVID-19 кожата им сякаш пламна, когато нивата на стрес се повишиха.

Понякога хората може да забележат чешат гърдите си повече от обикновено и след това се появява обрив. Петна могат да се появят от шията до пъпа (пъпа) и могат да имат червен цвят, ако имате по-светла кожа. Хората, които са имали кожни заболявания като екзема преди, са склонни да описват това зачервяване и сърбеж като различни.

Тези петна не трябва да продължават дълго и не трябва да са причина за безпокойство. Възможно е обаче да са досадни и да се чудите какво точно ги е причинило, както и как да ги предотвратите.

Има голям шанс обривите от стрес да са виновни. Така че, ако сте имали неравна, сърбяща кожа, когато сте подложени на стрес (и нека си признаем, всеки преминава през стресови периоди в живота), ето всичко, което трябва да знаете.

3 често срещани алергични обрива - и как изглеждат

Какво представлява стресовият обрив и може ли стресът да причини уртикария?

Обривът от стрес е всяко възпаление на кожата, което стресът може да предизвика. Ако сте подложени на силен стрес, можете да получите копривна треска, например, или може да получите обостряне на всеки кожен обрив, който вече имате.

Стресовата уртикария обикновено изглежда като подути малки ухапвания от комари. Те са леко повдигнати, подути червени или розови петна по кожата, но в зависимост от тена на кожата ви може да изглеждат малко по-различно.

Проучване през 2021 г., обяснява как стресът може да повлияе на ендокринната, имунната и неврологичната система. Например, стресът може да предизвика възпаление на кожата и да доведе до избухване на предизвикан от стрес псориазис или екзема.

Но какъвто и тип стресов обрив да изпитвате, не сте сами; всеки изпитва стрес, а стресовите обриви и уртикария може да са по-чести, отколкото си мислите.

Проучването обсъди как стресът може да играе роля при хроничната копривна треска. Не само, че стресът може да влоши състоянието, но и емоционалният стрес може също да намали прага на сърбеж. С други думи, тежкият стрес може да ви накара да почувствате сърбеж по-интензивно.

Защо тялото реагира на стреса по този начин

Когато сте подложени на стрес, тялото ви има химичен отговор, който може да допринесе за възпаление на кожата. Проучването от 2021 г., обяснява, че когато сте стресирани, се задейства път, наречен хипоталамус-хипофиза-надбъбречна (HPA) ос. Този процес води до освобождаване на кортизол, други хормони на стреса и мастоцити.

За съжаление все още не е ясно как този хистамин отговор води до обрив или обостряне на други кожни заболявания. Не знаем как или защо кожата реагира на вашите хормони на стреса, но това не е пряка връзка. Може да не знаем точно защо се случва задействането, но знаем как да го поправим.

Какви са ползите от добрия стрес?

Ефектите на стреса върху тялото, от мозъка до стомаха

Как да лекуваме обрив от стрес или копривна треска от стрес

За щастие, стресовите обриви са напълно преходни, което означава, че могат да изчезнат сами, обикновено в рамките на 24 часа (въпреки че вероятно можете да очаквате бъдещи стресови обриви, ако отново започнете да се чувствате допълнително стресирани).

10 причини да имате обрив под мишниците – и как да го лекувате

Причината е, че обривът може да означава, че се случва нещо друго. Обикновеният човек може напълно да постави грешна диагноза, така че не се страхувайте да потърсите дерматолог.

Лечението може дори да е толкова просто, колкото нуждата от по-силно лекарство от лекарствата без рецепта. Има и някои хора, които се нуждаят от по-силно лекарство за контролиране на освобождаването на хистамин, така че те може да искат да опитат антихистамин с рецепта или кортизонов крем с рецепта. Някои зони имат по-тънка кожа, която е лесна за третиране, като ръцете или краката ви. Но по-дебелите зони като ръцете или краката ви, кремът, който не се продава, не прониква добре.

Когато ваканцията е бреме: Защо се появява стрес преди отпуската?

И ако дори вашите лечения без рецепта не работят, не се безпокойте. Вашият дерматолог ще ви помогне да стигнете до дъното. Посещението за телездраве дори може да бъде опция, така че да не се налага да отделяте време от деня си, за да отидете в клиника.

Също така си струва да се отбележи: Можете да работите за предотвратяване на обрив от стрес, като облекчите стреса. Методите, които можете да опитате, включват ограничаване на времето пред екрана и използването на социални медии, практикуване на внимателност или разходка навън. Вашата кожа (и ум) ще ви благодарят.

Ако почувствате сърбеж по време на периоди на стрес, знайте, че не сте сами и че стресът може да допринася за вашата копривна треска или общ сърбеж. Обмислете стратегии за самообслужване, за да намалите стреса, като медитация или упражнения.

Ако самообслужването не работи или сте загрижени за симптомите си, свържете се с доставчик на здравни услуги за съвет. Доставчиците на здравни услуги могат да работят с вас, за да определят ефективен план за лечение, за да намалят сърбежа ви и да помогнат за успокояване на кожата ви.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес