Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако съхранявате така сушените плодове, те ще са годни за хапване дълго време

10 януари 2022, 17:06 часа

Ако искате да запазите възможно най-дълго полезните качества на сушените плодове, трябва да знаете как правилно да ги съхранявате. Влажността и опаковката са факторите, които пряко влияят на запазването им.

Какво още трябва да знаете за съхраняването на сушените плодове?

За да се запазят вкусни и полезни, влажността на плодовете трябва е 17 – 24%. Имайте предвид обаче, че различните видове плодове трябва да се съхраняват в отделни пликове, тъй като имат различна влажност. В противен случай рискувате бързо да се развалят или да се появят плесен и вредители.

Не е желателно също да се пресушават плодовете. Ако допуснете това, ще намалите техните полезни качества. Те ще потъмнеят и след това няма как да ги възстановите.

За предпочитане е изсушените плодове да се съхраняват в стъклени буркани или найлонови пликове.

Каква е тайната на сушените плодове

Някои хора предпочитат да използват платнени торбички, които след това връзват стегнато в горната част. Ако разполагате с такива, не е проблем да ги използвате. Важно е обаче периодично да проверявате храната за вредители.

Не се изненадвайте, ако теглото на сушените плодове се променя с времето. Когато въздухът е прекалено сух, той черпи от влагата им и те стават по-леки, когато ги поставите върху кухненската везна, за да ги претеглите.

Когато въздухът е влажен, се получава обратният ефект. В този случай обаче появата на плесен е почти гарантирана, затова много трябва да се внимава.

Не бива плодовете да се съхраняват в пластмасови контейнери. По този начин рискувате да станат лепкави и неприятни за консумация.

Ако сте твърдо решени, че желаете да ги съхранявате в пластмасови кутии, погрижете се до тях да достига някакъв въздух, така че да не се налага скоро след това да ги хвърляте.

Не забравяйте, че сушените плодове са изключително полезни и в тях се съдържат редица ценни вещества. Похапвайте ги, но с мярка!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес