Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рафаел Надал отново пречупи Роджър Федерер

10 ноември 2013, 17:36 часа • 43722 прочитания

За 32-ри път световният номер едно Рафаел Надал и рекордьорът по титли от Големия шлем и на Финалния Мастърс на осемте най-добри Роджър Федерер се изправиха един срещу друг. И Надал записа 22-ри успех, който обаче беше по-различен – за първи път той победи Федерер в зала и на Финалния Мастърс, при това в два сета – 7:5, 6:3. Досега в четири мача швейцарецът беше загубил само един сет срещу Рафа, а дори беше му правил и геврек – гейм на нула. Днес обаче логиката на моментното състояние възтръжествува и едва за втори път в кариерата си Надал ще има шанс да се бори за трофея на осемте най-добри – единствената голяма купа, която му липсва във витрината.

Първи сет


Мачът започна с много солидна игра и на двамата, като само за два гейма вече имаше общо шест печеливши удара – наистина страхотно начало. Федерер явно беше доста уверен след инфарктния успех над Хуан-Мартин Дел Потро вчера, а Надал играеше с типичната си стръв, когато излиза срещу швейцареца и с аурата на заслужен номер едно през тази година.

Първата критична ситуация дойде в сервиса на Надал – в петия гейм, когато испанецът трябваше да спасява на три пъти точки за пробив, след като Федерер успя да направи страхотна контра от форхенд ретур при много мощен сервис по правата. При две от тях Надал се справи перфектно след хубав първи сервис, но при третата Федерер си осигури позиция за стрелба и не можа да вкара форхенда по правата, което позволи на световния номер едно да се измъкне сух от водата.

4:4 – и Надал нанесе своя удар. След като Федерер започна сервис гейма си с ас, последваха двойна грешка, грешка от форхенд и перфктен минаващ удар на испанеца след лош ъпроуч слайс от бекхенд на швейцареца – 15:40. И още при първия шанс Надал влезе в разиграване, успя да изстреля два силно лифтирани форхенда на бекхенда на Федерер, осигурявайки си шанс за атака при по-късо върната топка и завършвайки безпощадно форхенда – пробив и шанс за Надал да сервира за първия сет. Федерер обаче беше на друго мнение – швейцарецът превключи на скоростната предавка, вкара серия от дълбоки ретури и в последвалите по-дълги разигравания успя да контрира успешно Надал и да забие някое впечатляващи удари, които оставиха испанеца без дъх – 5:5.

Срещу Федерер обаче Надал просто вече има твърде много натрупан психологически аванс – първият сервис на швейцареца, който функционираше така безотказно четири поредни гейма, сега изчезна и Надал направи втори пробив – логично, предвид факта, че на втори сервис Федерер печелеше само 36% от разиграните точки. А в единадесетия гейм Федерер не можа да вкара нито един първи начален удар. При втория шанс да сервира за сета Надал вече не допусна колебание и след серия първи начални удари ефектно затвори сета с гейм на нула за 7:5.

Втори сет


Загубената първа част определено започна да оказва влияние върху Роджър, който вчера трябваше да премине през истински маратон срещу Хуан-Мартин Дел Потро, за да може днес да излезе срещу Надал. Федерер започна леко да закъснява за ударите си, краката му станаха малко по-мудни, а срещу играч от калибъра на испанеца това вече беше фатално. Пробивът за Надал дойде бързо – в петия гейм, при 30:40 Федерер направи непредизвикана грешка. Така Рафа успя да направи три пробива от три шанса – убийствена ефективност.

До края на срещата Федерер тотално се отказа да се бори, а Надал успя да направи още един пробив – за 6:3, отново от първи шанс, след като Федерер излезе на мрежата и изкара волето в аут. Така Надал се класира за финала на състезанието, където очаква победителя от мача Новак Джокович – Станислас Вавринка, които играят от 22:00 часа българско време.

След мача Надал коментира, че Федерер е имал лошия късмет да играе в два поредни дни, особено след дългия мач с Дел Потро. Испанецът пожела всичко най-добро на швейцареца и заяви, че е сигурен, че догодина Федерер отново ще играе на познатото високо ниво.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес