Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лондон посреща най-добрия майстор на ритуала за наливане на Stella Artois

10 юни 2015, 12:51 часа • 22437 прочитания

14-тото издание на Националния шампионат по наливане и поднасяне на белгийска бира номер едно в света Stella Artois в девет стъпки премина под знака на големите емоции. Победителят в него – Добринка Тосева  от Пловдив, ще има уникалната възможност да представи България на Световните финали в Лондон на Stella Artois World Draught Masters в края на юни – точно когато стартира най-старият тенис турнир в света Wimbledon. Великото тенис шоу, което започва на 29-ти юни, ще бъде открито с изтънчена демонстрация на класа в лицето на Stella Artois. За втора поредна година белгийска бира номер 1 в света Stella Artois ще е официалната бира на Wimbledon, като българският представител ще защитава честта на България.

За да се гарантира перфектното спазване на вековната белгийска традиция, всяка година Stella Artois организира специален турнир, на който събира най-добрите майстори в изпълнението на популярния 9-стъпков ритуал за наливане и поднасяне на Stella Artois. Тазгодишното издание е вдъхновено от Wimbledon – защото богатата история на кехлибареното бижу е близка по дух и характер до тази на Wimbledon – един изтънчен разказ за красота, благородство и изящество.

Благородният турнир


Както в тениса, така и на Националния шампионат по наливане и поднасяне на Stella Artois претендентите за титлата National Draught Master се изправиха един срещу друг във формат 2 от 3 дуела. Представителите на журито бяха внимателно подбрани, като сред тях се открояваха имената на Изпълнителния директор на Каменица АД Марко Ниавро и на националния шампион в турнира за 2012 година Енчо Георгиев. Облечен като истински рефер на Wimbledon, водещият Юлиян Малинов придаде изтънченост и класа на събитието, а на финала самият Марко Ниавро обяви името на големия победител. За журито никак не бе лесно да определи шампиона на турнира, но накрая Добринка Тосева беше посочена като най-достойна от всички претенденти, след като отговори брилянтно на всички критерии за съвършеното изпълнение на ритуала и демонстрира класа и личен почерк. Затова победителката заслужено влиза в лигата на „Les Crèateurs de Beautè“ – най-големите майстори, които притежават страстта и качествата, необходими за безпогрешното наливане и поднасяне на Stella Artois. Освен това Добринка ще има задачата да затвърди своето съвършено представяне и да триумфира срещу най-добрите в света – на Световния шампионат по наливане и поднасяне на Stella Artois, който ще се проведе в Лондон на 27 юни.

Гостите на събитието не само се насладиха на представянето на най-добрите майстори в изпълнението на 9-стъпковия ритуал, но и получиха възможността сами да го изпълнят и да си поднесат съвършената Stella Artois. Преди това Енчо Георгиев правеше лична презентация на всеки от желаещите да се справят с предизвикателството на Stella Artois. Освен това белгийската бира не пропусна да поднесе и много награди, вдъхновени от темата на цялото събитие – Wimbledon.

Деветте стъпки


Тайната на кехлибареното бижу Stella Artois се крие не само в приготвянето му, но и в поднасянето. Да отпиеш глътка Stella Artois е изкуство, защото е изкуство и да я поднесеш. А формулата на изтънчеността беше демонстрирана по най-изящен начин от победителката в 14-тото издание на Националния шампионат по наливане и поднасяне на Stella Artois в столичния бар il Mondo - Добринка Тосева.

1. The Purification – използвайте само чист и изплакнат под студена вода бокал Stella Artois.

2. The Sacrifice – с бързо движение отворете крана и оставете първите капки да изтекат извън бокала.

3. The Liquid Academy - дръжте бокала под ъгъл 45 градуса, без да го допирате до крана.

4. The Head – снижете и наклонете леко бокала, за да регулирате естественото образуване на пяната.

5. The Removal – с бързо движение затворете крана и отместете бокала.

6. The Beheading – със специалния нож отрежете прелялата извън бокала пяна.

7. The Judgement – идеалният размер на пяната е около 3 сантиметра.

8. The Cleansing – изплакнете и подсушете стените и столчето на бокала.

9. The Bestowal  – сервирайте върху подложка Stella Artois и с капкоуловител Stella Artois

Историята


Stella Artois е марка с многовековна история, водеща началото си от далечната 1366 година в Белгия. От висотата на своя богат опит белгийската бира се е научила да не се задоволява с нищо по-малко от чистото съвършенство. Затова тя създава изкусен ритуал за съвършеното наливане на бира в 9 стъпки, който гарантира, че всеки бокал със Stella Artois ще бъде изтънчено съчетание от деликатен вкус и съблазнителен чар. Прецизното изпълнение на всяка от 9-те стъпки е гаранция, че легендарното белгийско пиво се поднася по същия начин, по който това става от столетия. Защото, когато опитът ти в правенето на бира датира от повече от 600 години, ти си достигнал съвършенството – и в производството, и в поднасянето.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес