Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Григор Димитров грабна третата си титла от ATP

27 април 2014, 16:30 часа • 70959 прочитания

Четвърти финал, трета титла – това е моментната статистика на най-добрия български тенисист Григор Димитров в професионалния тенис на най-високо ниво. Григор успя да пречупи коравия чех Лукаш Росол със 7:6 (2), 6:1 и спечели третия си трофей на ниво ATP и втори от категорията 250. С успеха си Димитров се връща в топ 15 на света преди Мастърса в Мадрид, който започва на 4 май и където миналата година Григор победи тогавашния номер едно Новак Джокович. Освен това той получи чек за малко над 77 хил. евро за голямата победа.

Първи сет

Росол определено не е случаен противник – той беше действащ шампион в Букурещ, но истински нашумя преди две години, когато успя да победи в епичен петсетов мач Рафаел Надал във втори кръг на „Уимбълдън”. Мачът започна много двуостро – Григор успя да пробие пръв след отлична защита, за която мощно удрящият чех не успя да намери отговор. Още в следващия гейм обаче Росол показа зъбите си и върна пробива след много агресивна игра – печеливш ретур от бекхенд, плюс хубав минаващ удар от форхенд след недостатъчно добро воле на Григор и успешно излизане на мрежата на втория шанс за пробив.

В средата на сета, при 3:2 в своя полза, Григор можеше да пробие, след като дори върна смач на Росол в поредното атрактивно разиграване, но след това сбърка далеч по-лесен сечен бекхенд и чехът се отърва от неприятности. Оттук насетне двамата стабилизираха много представянето си на сервис, но при 5:5 дойде нова порция драма. Първо Григор измъкна подаването си след като изоставаше с 0:30, а след това Росол беше на косъм да изгуби своето – 15:40 след много хитра игра на Григор, който максимално търсеше бекхенда на чеха. Точно в този момент Росол намери първия си сервис и след три поредни начални удара и заучени комбинации с форхенд изглеждаше, че ще докара нещата до тайбрек. Григор обаче не се даде така лесно и с отровен слайс плюс два добри ретура от бекхенд, които отскочиха накриво, стигна до още два сетбола. И при двата обаче Росол показваше най-доброто от себе си и вземаше разиграванията с печеливши удари. Особено любопитен беше първият случай, когато форхендът на Росол по правата беше даден в аут, но Григор изтри отпечатъка и показа, че топката е добра. Учудващо, този жест на спортсменство беше разкритикуван от съдията, който направи забележка на нашето момче с думите, че е трябвало да не бърза и да му позволи да види дали топката е добра. В крайна сметка чехът си взе подаването и докара нещата до тайбрек, макар че му трябваха над половин дузина шансове, за да успее.

Дългият гейм тръгна и завърши отлично за Григор – той направи общо три минипробива, като поведе с 5:0 и 6:1, след като отново показа отлична игра в защита, а накрая взе своето след хитра къса топка, която Росол стигна твърде късно, за да може да направи нещо – 7:2.

Втори сет

Изглеждаше, че Росол лесно ще си вземе откриващия гейм, след като поведе с 40:15, но Григор отново показа, че е голям играч. Той успя да изравни след страхотен сечен печеливш ретур от бекхенд, после Росол направи три грешки на мрежата при шансовете си да вземе все пак гейма и накрая стана логичното – пробив след поредната ниска и коварна топка на Григор, която Росол заби в мрежата.

Ранният пробив напомпа още повече Григор, който направи и втори – за 4:1, след поредно впечатляващо отиграване. Българинът взе гейма на чеха на нула, като при първия шанс за пробив успя да върне два удара на Росол в двата края на корта, при това вторият беше след воле на чеха, но Григор показа феноменална бързина и принуди Росол да му подаде удобна топка, която завърши безпощадно с бекхенд. Това вече беше твърде много за Росол, който до края на мача повече не взе гейм и така Григор сложи ръце върху купата в Букурещ. Трофеят беше връчен на българина лично от румънската тенис легенда Илие Нъстасе.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес