Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Орлов мост осъмна с палатков лагер и готовност за нови протести*

25 октомври 2019, 06:20 часа • 12822 прочитания

Спокойна е ситуацията на Орлов мост в София след вчерашните протести срещу избора на Иван Гешев за нов главен прокурор, но обещаните палатки още са там. Засега движението не е много затруднено, но и часът е твърде ранен. Някои от автобусите обаче вече се готвят да вървят по бул. "Драган Цанков". "При възможност, използвайте алтернативни маршрути", предупреждава МВР, * но към 7:20 часа последва ново съобщение: "Възстановено е движението на Орлов мост". От думите на премиера Бойко Борисов пред Нова телевизия стана ясно, че е говорено с "10-тина" останали протестиращи и им било осигурено трасе до Президентството да протестират там. Борисов не пропусна да каже и, че 2 млн. души подкрепят избора на Иван Гешев за главен прокурор.

А днес, 25 октомври, има подготовка за нов протест. Призив е отправен от "Демократична България" - в 18:30 часа пред Президентството. Преди това, в 9:00 часа, движение "Боец" прави протест също пред Президентството, с искане президентът да не подписва указа за утвърждаване на Иван Гешев за главен прокурор. Иначе партийната формация на демократите поставя и три искания, заради които призовава за протест:

1. Президентът Радев да не подписва указа за назначението на Гешев.

2. Да заяви готовност да упражни конституционна инициатива и да стартира консултации за изработването на конституционни промени, с които да бъдат извършени решителни реформи в прокуратурата и Висшия съдебен съвет, след което да бъде избран нов главен прокурор.

3. Всички политически сили да се ангажират с извършването на дълбока съдебна реформа чрез промени в Конституцията.

"Чрез него (бел. ред. - Иван Гешев) корупционната върхушка се надява да си гарантира безнаказаност за още седем години, в условията на още по-агресивна репресия. Искрено се надяваме гражданите на София да се отнесат с разбиране към причинените им неудобства, поради блокирането на Орлов мост. То беше предизвикано от недопускането на протестиращите пред сградата на Висшия съдебен съвет чрез координираните действия на полицията и организираните в подкрепа на Гешев агитки", обясняват Демократите.

Actualno.com получи сигнали, че е имало "вербуване" с пари на хора за протеста в подкрепа на Гешев - по 30 лева на човек от агенции за статисти. Тези сигнали не са потвърдени от МВР.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес