Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Община Елин Пелин обяви начало на процедурата по асистирана репродукция

16 октомври 2024, 17:23 часа • 338 прочитания

Община Елин Пелин информира, че е открита процедура за приемане на заявления за финансово подпомагане на процедури и дейности по асистирана репродукция на семейства и лица, живеещи на семейни начала, с репродуктивни проблеми с постоянен и/или настоящ адрес на територията на община Елин Пелин със средства, предвидени в бюджета на Община Елин Пелин за 2024 г. Срокът за прием на документите е от 15.10.2024 г. до края на работния ден на 15.11.2024 г.

Процедурата е част от успешната политика, свързана с подкрепа на младите хора на територията на общината. По предложение на кмета, г-н Ивайло Симеонов, в началото на тази година бе изготвен Правилник относно реда и условията за финансово подпомагане на процедури и дейности по асистирана репродукция на семейства и лица, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми на територията на Община Елин Пелин, приет с Решение №54 по Протокол №4 от 19.12.2023 г. на ОбС-ЕП.

"Дългосрочен приоритет на Общината е да мотивира младите семейства в Елин Пелин да имат повече деца. Полагаме комплексни усилия в тази посока - както да осигурим необходимата социална и образователна инфраструктура и да подобрим вече съществуващата, така и да предложим съответните финансови стимули за семействата", коментира кметът, г-н Ивайло Симеонов.

Чрез приетия правилник се определят редът, условията и процедурата за финансово подпомагане за „инвитро“ процедури на семейства и лица, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми с постоянен или с настоящ адрес на територията на община Елин Пелин, които НЕ са одобрени за финансово подпомагане от други фондове към момента на кандидатурата. Средствата, които ще бъдат отпуснати, са в размер на до 5000 лв. на кандидат. Кандидатстването за финансово подпомагане НЕ ограничава правото и възможността за кандидатстване за финансово подпомагане от Център „Фонд за асистирана репродукция“. При неуспешен опит двойката може да кандидатства отново, но не повече от 3 пъти.

Правилникът е публикуван на официалния сайт на община Елин Пелин в раздел „Правилници и наредби“: https://www.elinpelin.bg/currentNews-9394-newitem.html Критериите, по които ще бъдат одобрявани кандидатите, са следните, изброени в чл. 4 от Правилника:

Лицата от семейството или живеещите на семейни начала следва да са само български граждани, като поне един от тях следва да притежава постоянен и/или настоящ адрес на територията на община Елин Пелин през последните пет години.

Кандидатите да нямат задължения към Община Елин Пелин.

Да бъдат с непрекъснати здравноосигурителни права.

Да не са поставени под запрещение или осъждани по реда на НПК за престъпления от общ характер.

Да е налице доказан стерилитет /независимо с женски и/или с мъжки фактор/, лечим единствено с методите на АРТ и по-конкретно IVF или ICSI. Възрастта на жените, кандидатстващи за финансиране по програмата да съответства на Наредба №28 от 20.06.2007 г. за дейности по асистирана репродукция на Министерство на здравеопазването.

Удостоверяването да е извършено с медицински документи, издадени от оторизирани за целта лечебни заведения: етапни епикризи, медицински картони, стимулационни протоколи, удостоверения от клиники с отразяване факта на лечението на пациента при тях и извършените манипулации.

При нужда комисията може да изисква и допълнителни документи и данни от медицинските заведения, както и да извършва проверки и запитвания.

Документите се подават на място в Центъра за административно обслужване към община Елин Пелин, лично или чрез надлежно упълномощено лице с пълномощно с нотариална заверка на подписа, както и чрез лицензиран куриер или пощенска служба. Документи, изпратени до края на работния ден на 15.11.2024 г. чрез лицензиран куриер или пощенска служба, но входирани в деловодната система на община Елин Пелин след изтичане на крайния срок, ще се считат за редовно подадени. Документите се подават в запечатан, непрозрачен плик, върху който се изписват трите имена на кандидатите и процедурата, за която кандидатстват.

Заседанието на комисията, която ще разгледа постъпилите заявления, ще се проведе на Заседанието на комисията, на което ще бъдат разгледани постъпилите заявления, ще се проведе на 20.11.2024 г. от 10:00 ч. в сградата на община Елин Пелин.

Още: Болницата в Елин Пелин организира безплатни прегледи за сърдечно-съдови заболявания

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес