Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всичко за Благовещение 2020

18 март 2020, 11:32 часа • 8822 прочитания

Празникът Благовещение се празнува на 25 март. Вярва се, че годината ще е такава, каквото ти се случи на този ден. Поверията казват, че трябва на Благовещение да си сит, да имаш много пари в джоба, за да ти върви.

Благовещение е празник, утвърден от православната църква още през XVII в. Църквата празнува в чест на вестта за раждането на Спасителя. Тази новина се носии, благодарение на Архангел Гавраил, който казал на Дева Мария какво предстои, а именно, че тя ще износи, роди и отгледа Божия син. За него пише в Евангелието Лука. Неслучайно е празникът на много майки, защото се приема, че Светата Богородица е тяхна защитница и покровителка.

В българските традиции този ден е известен също като половин Великден и Благовец. Свързва се с пролетното равноденствие. На него е известно, че земята се затопля, за да постави началото за нов живот на природата.

Именици на Благовещение

Блаже, Благо, Благовеста, Блага, Благовест, Благоя, Благой, Евангелина, Евангелия, Вангела, Ванга, Вангел, Вангелия, Вангелина.

Традиции на Благовещение в България

На този ден се ядат зелени храни – спанак, коприва, лапад. Поднася се риба с ориз по традиция. Задължително е да присъства пита, намазана с мед. Тя се разчупва и се раздава на роднини, близки и съседи.

Според вярвания и предания, този е "благ ден". На него по-леко и бързо зарастват рани. От край време на малките момиченца именно на този ден им се дупчат ушите.

Прието е да се чисти домът и дворът, а всяка отрова в този ден губи силата си. В чест да бягат змиите се палят огньове. Поверието казва жените да не работят с игли, конци или куки на Благовещение.

Приема се, че ако на този благ ден се засадят плодовити дръвчета, овошки, те ще дават изобилие от плод.

На този ден се става в ранни зори, за да е богата година.

Народното поверие разказва още, че на Благовец идват лястовиците и кукувиците с блага вест, че зимата е приключила, а пролетта идва.

Животновъдите белязват животните и правят резки на ушите им, за да ги разпознават.

Пожелания Благовещение

Днес пожелавам много радост

Нека Благовещение донесе късмет,

Нека всяка твоя мечта се сбъдне и да вървиш само нагоре и напред!

***

Благовещение е днес!

Бъдете живи, здрави и богати.

Бъдете като пролетта вечност млади и свежи листа.

Бъдете като лястовици сръчни, песнопойки закачливи и за всичко да имате сили!

Нека Господ ви дари с късмет, здраве, любов и просперитет!

***

Трапезата Благовещение

Макар да е във Великия Пост, поради своята голяма празничност, по изключение може да се яде риба, затова обикновено тя присъства на трапезата. Тържеството по Благовещение изисква постна трапеза, но богата. На масата се сервират пресни растения и зелени храни - лапад, спанак, коприва, щавляк, киселец. Смята се, че тази храна зарежда тялото с “нова кръв”.

Поверия и обичаи по Благовещение

На Благовещение не се спи до късно. Казват: "Да не те закука кукувица в леглото…, че ще се разболееш".

Жените трябва да изчистят къщата и да изхвърлят боклука, да го запалят. Приема се, че така изгарят всичко зло.

Народното поверие казва, че на Благовещение идват кукувици и лястовици, а те носят блага вест, че пролетта е тук. Добре е в деня да се носят пари и да има за всичко, без съперничене. Вярва се, че ако кукувица закука, а джобът/портмонето са ти пълни, е на берекет. Ако кукувица кука на Благовещение, хвани се за парче хляб, златен накит или желязна пара.

Ева Петрова
Ева Петрова Отговорен редактор
Новините днес