Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украинец: Хората са в паника, помагам за евакуирането на семейството си (ВИДЕО)

24 февруари 2022, 18:25 часа • 5224 прочитания

Военната операция на руския президент Владимир Путин е в ход. В телевизионно изявление Путин заяви, че действието идва в отговор на заплахи, идващи от Украйна. Той добави, че Русия няма за цел да окупира страната, но заяви, че отговорността за кръвопролитията е на украинския "режим". Обяснението - самозащита, по думите на руския представител в Съвета за сигурност на ООН Василий Небензя и на самия руски държавен глава.

От вчера - 23-ти февруари, в Украйна е обявено извънредно военно положение.

Екипът на Actualno.com се свърза с украинец от Одеса, живеещ в България, който от дистанция помага на своите роднини и прави план за евакуация.

"Аз се будех с новини за тези ракетни атаки в най-големите градове в Украйна. Звъннах на моите роднини и приятели, които се живеят там. Майка ми е все още на работа. Баба ми е вкъщи. По техни разкази положението е много тежко. Хората са в паника. Започват да теглят пари, да купуват продукти, има километрови опашки. Излизат от големите градове и търсят варианти къде да се скрият", споделя той.

Руската страна е категорична, че конфликтът се осъществява само между военни сили на двете страни, а за мирните жители няма никаква опасност.

"Това има логика, защото на Путин му трябва да запази максимално неутралитета на мирните жители. Много хора, обаче, не вярват на това и планират евакуации", добавя още украинският гражданин.

Той постоянно следи ситуацията чрез медии и координира своите близки, като все още се колебае дали е добре те да останат в дома си или да се преместят на по-спокойно място, където да се чувстват по-защитени.

"Цял ден чета средствата за масова информация - както български, така и украински. Наблюдавам и руски, но там е пълно с пропаганда. Следя ситуацията между Русия и Украйна от цели 8 години, не е от вчера", категоричен е украинецът.

Полша обяви, че е отворена за бежанци от Украйна. Същото направи тази сутрин и Румен Радев, който каза, че ще направим всичко възможно те да бъдат транспортирани до България и тук да получат цялата необходима помощ.

Снимки: Getty Images

"Настоящата ситуация несъмнено влияе на цяла Европа. Украйна все още търси дипломатическо решение, въпреки че войските на Русия вече влязоха в нашата територия. Всички сме на мнение, че само чрез дипломация ще приключи всичко това", отбелязва той.

По негово мнение този конфликт със сигурност ще повлияе на икономиките на всички държави, които участват косвено или директно, а дали ще се стигне до Трета световна война все още не се коментира.

*Кадрите са предоставени на Actualno.com от жители на Украйна, публикувани в социалната мрежа Телеграм.

Автор: Илиана Симеонова

Илиана Симеонова
Илиана Симеонова Отговорен редактор
Новините днес