Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-важните новини за деня: 18 септември 2024 г.

18 септември 2024, 22:00 часа • 1339 прочитания

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 18 септември 2024 г.

"НАПРЕЖЕНИЕТО СЕ ПОКАЧВА": МИНИСТЪР НА МИЦКОСКИ ОПРЕДЕЛИ БЪЛГАРИТЕ КАТО "МИЗЕРНИЦИ" И ОТХВЪРЛИ ОБЩАТА ИСТОРИЯ

 

Напражението между Република Северна Македония и България във външнополитически план нараства. Македонският вицепремиер и министър на транспорта Александър Николоски, част от правителството на Християн Мицкоски нарече българите "мизерници", предаде БГНЕС.

"САНИТАРЕН КОРДОН ОКОЛО ПЕЕВСКИ": СВЕТЛИН ТАЧЕВ ЗА БИТКАТА, КОЯТО ЩЕ РЕШИ ВОЙНАТА В ДПС (ВИДЕО)

Политическите партии "не могат да се понасят", но все пак си оставят "вратички, за да търсят пресечна точка в новото Народно събрание". Това коментира в Студио Actualno политологът Светлин Тачев, като посочи, че една такава точка може да е обединение анти-Пеевски.

"НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН ДА СЕ РЕЖАТ ГЛАВИ В АРМИЯТА": КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ С АНАЛИЗ НА ИНЦИДЕНТА КРАЙ ГРАФ ИГНАТИЕВО

Ние не можем да жертваме кадрите на българската армия с лека ръка по начина, по който Сталин си жертваше офицерите.

КОМИСИЯТА НА ИЛХАН КЮЧЮК ЩЕ ПРОВЕРЯВА ЕВРОКОМИСАРИТЕ ЗА КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ: КОИ СА ПОДВОДНИТЕ КАМЪНИ? (ВИДЕО)

Комисията по правни въпроси в Европейския парламент, оглавявана от българския евродепутат Илхан Кючюк (ДПС/"Обнови Европа"), ще прави оценка за реален или потенциален конфликт на интереси при новите еврокомисари. На брифинг в ЕП на 18 септември Кючюк обяви, че след като Европейската комисия предостави подадените от кандидатите декларации по интереси, на неговата комисия ще са ѝ нужни от 24 до 48 часа, за да ги прегледа и да вземе решение.

КЪДЕ СА ПАРИТЕ ОТ НАЦИОНАЛЕН ФОНД "КУЛТУРА"? АРТИСТИ АЛАРМИРАТ ЗА ОПАСНОСТ ОТ НУЛЕВА ГОДИНА

Група независими творци алармират, че от началото на 2024 г. Национален фонд "Култура" (НФК) не е финансирал нито един проект, не е обявил резултати по програмите си и съответно не е дал информация за постъпилите проектни предложения. Според творците съществува реална опасност бюджетът на фонда, заедно със средствата от Плана за възстановяване и устойчивост на стойност 25 млн. лв., да не бъдат реализирани и да бъдат загубени.

"ОТ ХВЪРЛЕНА СЯНКА ДО ПОВЕЧЕ ОТ СЪЩОТО": МНЕНИЕ НА ЕВРОДЕПУТАТИТЕ НИ ЗА РЕСОРА "СТАРТЪП И ИНОВАЦИИ"

Новите български евродепутати в Европейския парламент - Андрей Ковачев, Никола Минчев, Илхан Кючюк, Станислав Стоянов, Цветелина Пенкова и Ивайло Вълчев коментираха в изнесеното студио на bTV в Страсбург предложения ресор "Стартъп и иновации" на Екатерина Захариева в Европейската комисия. 

ИЗНЕНАДВАЩА ПРОГНОЗА НА "ПОЛИТИКО": ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА ЩЕ БЪДЕ ОТХВЪРЛЕНА КАТО ЕВРОКОМИСАР? (СНИМКИ)

Одобреният за кандидат за български еврокомисар Екатерина Захариева е вероятно да бъде отхвърлена от Европейския парламент и може да не стане част от новата изпълнителна власт на ЕС.

СТАНА ИЗВЕСТНО КАК Е БИЛО ОРГАНИЗИРАНО ВЗРИВЯВАНЕТО НА ХИЛЯДИТЕ ПЕЙДЖЪРИ НА "ХИЗБУЛА"

Масовото взривяване на хилядите пейджъри на бойци на "Хизбула" на 17 септември е било организирано от израелската разузнавателна служба Мосад, като сътрудниците й са поставили експлозив PETN в батериите на пейджърите, повишавайки температурата на батерията до ниво, достатъчно за детонирането ѝ. Пейджърите вероятно са били снабдени с експлозиви още преди да стигнат до Ливан. Това съобщи Sky News Arabia, позовавайки се на свои източници.

АНАЛИЗ: АТАКАТА С ПЕЙДЖЪРИТЕ ПО ХИЗБУЛА Е ТЕЖЪК УДАР ЗА НАДЕЖДИТЕ ЗА МИР В РЕГИОНА

 

За американската дипломация в Близкия изток извънредната атака в Ливан, която едновременно взриви хиляди пейджъри, използвани от членове на Хизбула, не можеше да дойде в по-малко благоприятен момент. Ходът на Израел може да предизвика ескалация, която САЩ отчаяно се опитва да избегне, пише в коментар британското издание The Guardian.

ПЛАНЪТ НА ЗЕЛЕНСКИ ЗА ПОБЕДА: ПЪРВА ПОЛОЖИТЕЛНА РЕАКЦИЯ ОТ САЩ (ОБЗОР - ВИДЕО)

 

Първи положителен сигнал от САЩ по отношение на т.нар. план за победа на украинския президент Володимир Зеленски във войната с Русия. Коментар по темата направи постоянният представител на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфилд на пресконференция за началото на 79-тото общо заседание на Генералната асамблея на ООН. На 24 септември се очаква американският президент Джо Байдън да говори пред асамблеята и да има новини дали Белият дом официално ще подкрепи плана.

ТРОЛОВЕТЕ НА ПУТИН В ДЕЙСТВИЕ: РАЗКРИХА ФЕЙКОВЕТЕ ИМ И КАК ПРОМИВАТ МОЗЪЦИ В ЕВРОПА

 

Мащабно журналистическо проучване разкри операциите на руските тролове в Украйна и Европа, чиято цел е да се разпространяват прокремълските наративи, "облечени" като факти.

РУСКИ ВОЕННИ СЕЯТ СПИН В ОКУПИРАНИТЕ ТЕРИТОРИИ: РУСИЯ СЕ СТРАХУВА ЗА РЕПУТАЦИЯТА СИ, НЕ ИЗСЛЕДВА ХОМОСЕКСУАЛНИЯ ФАКТОР

 

Броят на регистрираните случаи на ХИВ сред руските военни в последното тримесечие на 2023 г. е скочило с 20% в сравнение с данните преди войната. Пикът на заболяването е регистриран след мобилизацията. Това пише в научна статия на лекари от структурите на руското военно министерство, публикувано в "Военно-медицинский журнал", съобщи "Вёрстка".

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес