Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трагедията на "Струма": Двама пътници-герои спасяват няколко души от сигурна смърт

24 ноември 2021, 19:22 часа • 7829 прочитания

45 души загинаха при автобусна катастрофа на АМ "Струма", но някои от неволните участници в катастрофата оцеляха. А македонски телевизии разкриха повече подробности как е станало това.

Оказа се, че двама годеници са се спасили. Тяхната история беше разказана от телевизия "Алсат". Мъжът, на име Лулезим Сюлеймани, е героят в случая - защото не е бил заспал. Така, когато става катастрофата, той е успял да реагира по-бързо - счупил е един от страничните прозорци и се е измъкнал, като е успял да извади и годеницата си Медин. Тя е с два счупени крака и ако не е бил Лулезим, вероятно е щяла да бъде една от жертвите, тъй като е била и заспала.

Освен годеницата си, Лулезим помогнал на още петима души да избегнат смъртта. Помагал му е друг мъж - Охран Алити. Орхан помага, макар самият той да е със счупен крак, след като скача през задния прозорец на преобърналия се автобус, който успява да разбие. В пламъците обаче загива синът му Висар. Всички спасени са настанени в "Пирогов" и за тях се полагат медицински грижи.

"Не знам, спях и изведнъж чух пътниците да плачат и викат. Лулезим счупи стъклото и не знам как се измъкнахме. Когато видях, че е отворено стъклото зад главата ми, скочих бързо. Черният дим беше като взрив на бомба. Всички спяхме, беше около два през нощта. Чух деца да плачат, имаше много деца", спомня си Медин.

Братът на Охран говори пред телевизия Tetova1 и разказва, че Орхан му казал, че за малко не бил пометен от минаваща по пътя кола. Тя не е спряла, макар да е било явно какво се случва с рейса.

В трагедията оцелява и 16-годишната Зулейха. Баща ѝ Аднан Яшаровски разказва пред BBC, че дъщеря му се е обадила да му съобщи, че е оживяла след зверската катастрофа. Сега той е в София за да я посети в болницата.

"Тя плачеше. Ръцете ѝ бяха изгорени, но иначе е добре. Не каза много, плачеше и беше в шок", каза той пред болницата.

 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес