Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Равносметката на Карла Бруни-Саркози като първа дама

07 май 2012, 15:13 часа • 18285 прочитания

Карла Бруни - Саркози ще отстъпи мястото си на първа дама на Франция, тъй като съпругът й Никола Саркози не беше преизбран за президент. По време на четирите си години като първа дама тя съумя да изиграе важна роля, пишат френските медии, цитирани от БГНЕС.

През февруари 2008 г. Карла Бруни се омъжи за Никола Саркози, който беше президент от май 2007 г. Така певицата и манекенка стана новата първа дама на Франция. Освен че придружаваше съпруга си на различни важни събития в кариерата му, тя също така държеше да се ангажира с каузи, които й бяха на сърце. Поради това Карла прие да стане посланичка на Световния фонд за борба със СПИН през декември 2008 г. Тя се интересува главно от майките и от техните деца в борбата им с коварната болест.

През април 2009 г. тя създаде Фондация Карла Бруни - Саркози, чиято цел е да стимулира достъпа до културата и познанията на всички хора и да се бори с неграмотността. Тя пожела също така да предостави средствата от албума си "Comme si de rien n était" на Фондацията на Франция. Тя подкрепи също така фондацията Les Restos du Cœur, като й предостави обезщетението от 60 000 евро, получено от авиокомпания "Райънеър". Бруни - Саркози заведе дело срещу компанията, която използвала частна снимка на нея и съпруга й. Въпреки всичко младата жена съжалява, че не е имала повече средства, за да помогне на Франция.

"Бих искала да правя нещата, без непременно на тях да се гледа с лошо око. Във Франция има много задължения, но няма никакво право. Няма секретариат, нито кабинет... Мишел Обама има кабинет, който е гласуван в Конгреса. Г-жа Буш ми беше казала, че има 40 души, които работят за нея. Ако аз наема 40 души за себе си в Елисейския дворец, ще ме убият!", заяви преди време Карла в интервю за телевизия Франс 5.

Освен, че изпълняваше стриктно официалните си задължения, Бруни внесе ново щастие в живота на Никола Саркози, тъй като на 19 октомври м. г. роди първото им общо дете - момиченце на име Джулия. Семейството вече ще трябва да живее извън политиката, тъй като Франсоа Оланд ще бъде президент на страната в идните пет години, а приятелката му Валери Трирвильор е новата първа дама.

 

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес