Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пулмолог - наргилето вреди колкото цигарите

04 ноември 2018, 10:00 часа • 12564 прочитания

Пушеното на наргиле вреди на здравето, но обемът дим е в пъти повече. Това каза за  „Фокус“, д-р София Ангелова, пулмолог. Тя уточни, че при наргилето също се извършва процесът пушене. „При него има въглени, върху които гори ароматен тютюн. Мит е, че ароматният тютюн е безвреден. В изследване в лаборатория се доказа, че при горенето на ароматен тютюн се отделят освен всички останали токсични вещества, и фталати“, каза още д-р София Ангелова.

Тя допълни, че фталатите са изключително вредни за дихателната система. „Различните видове феноли, които са вътре в тютюневия дим, парализират ресничките на дихателното дърво, които предпазват белия дроб. Друг мит е, че се получава филтриране на токсичните вещества от водата“, съобщи специалистът. По думите ѝ пушенето на два часа наргиле се равнява на сто цигари.

„Мястото, където се пуши наргиле, е силно задимено и по този начин се поемат и пасивно токсичните вещества от вторичния дим. За съжаление, много млади хора се увличат по него, като считат, че то е безвредно“, уточни пулмологът. Тя добави, че често, когато се пуши за първи път наргиле, се завива свят, а някои хора дори припадат.

„Причината е, че въглеродният монооксид се свързва с хемоглобина и блокира преноса на кислород до мозъка. За този кратък период от време до мозъка не достига кислород и се получават тези симптоми. Искам да отправя моето послание към младите хора, че наргилетата вредят много на белия дроб и ако човек е чувствителен, което не може да се предвиди, се рискува да се разболее в един етап от живота си от хронично белодробно заболяване“, заяви специалистът по белодробни болести.

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес