Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откриха прототипа на Джеймс Бонд

24 септември 2012, 14:26 часа • 5353 прочитания

Един от най-големите и добри британски шпиони по време на Втората световна война, който бил познат с кодовото име „Белият заек”, е бил вдъхновението на Иън Флеминг за създаването на героя Джеймс Бонд, разказва нова книга.

Нова биография на Едуард Йео-Томас твърди, че той също като Бонд е бил заобиколен винаги от красиви жени и се борил успешно с враговете си.

Говори се, че много от неговите действителни приключения са били описани в романите на Флеминг, където Бонд е изпълнявал ролята на Йео-Томас, разказва The Sunday Telegraph.

Йео-Томас три пъти е бил спускан с парашут в окупирана Франция, а след една от мисиите директно е давал рапорт на Уинстън Чърчил, преди да бъде заловен и измъчван от Гестапо, сцена, която няма как да не бъде свързана с измъчването на главния герой в Казино Роял.

Историкът Софи Джексън открила връзката между Йео-Томас и Джеймс бонд, тъй като се ровила из старите секретни досиета в националните архиви. В едно от досиетата имало информация, че през май 1945 Флеминг, който тогава също работил в разузнаването, е информирал колегите си как „Белият заек” е избягал от Гестапо. Писателят и Йео-Томас са работили в различни поделения.

Джаксън, бивша редакторка на списание History, изследва връзката между двамата в книгата си „Белият заек на Чърчил: Истинската история на реалния Джеймс Бонд”.

Йео-Томас е бил преследван от ужасни кошмари и болести след войната и почива през 1964 година, когато е на 62 години.

Редактор: Калина Здравкова

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес