Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Осама бин Ладен имал 4 деца след 11 септември

30 март 2012, 20:13 часа • 11972 прочитания

Лидерът на терористичната мрежа "Ал-Кайда" Осама бин Ладен се сдобил с четири деца по време на укриването си в Пакистан след атентатите от 11 септември. Това съобщила най-младата му жена пред следователи, сочи полицейски доклад, цитиран от британския в. "Дейли Телеграф" и БГНЕС.

Амал Абдулфатах разказала неизвестни подробности от живата на лидера на "Ал-Кайда" от момента, в който той избягал от Афганистан в края на 2001 г., до смъртта на 54-годишна възраст през май м. г. при операция на американските специални части в Аботабад, Пакистан.

Абдулфатах, която е от Йемен, беше арестувана от пакистанските власти след американската операция срещу скривалището на Бин Ладен близо до столицата Исламабад, заедно с двете му саудитски съпруги и петте им деца.

Срещу трите задържани вдовици на лидера на "Ал-Кайда" са предявени обвинения в незаконно влизане и пребиваване в Пакистан. 30-годишната Абдулфатах беше простреляна, докато се опитвала да предпази съпруга си. Според доклада на пакистанската полиция от 19 януари, Абдулфатах била родена в семейство със 17 деца и се омъжила за Бин Ладен, защото "искала да стане съпруга на муджахидин".

Докладът, съставен от канцеларията на генералния инспектор на полицията в Исламабад, препоръчва Абдулфатах и децата й да бъдат депортирани незабавно. След като пристигнала в Пакистан през юли 2000 г. с тримесечна виза в компанията на сестра й и зет й, тя заминала за Кандахар в съседен Афганистан, когато столицата се намирала под режима на талибаните.

Не се уточнява кога се е омъжила за Бин Ладен, но според полицейския доклад след това тя заживяла с него и с другите му две съпруги. "Тя разказа още, че след атентатите от 11 септември те се разпръснали и тя пристигнала в Карачи с една от дъщерите си, Сафия", се посочва в доклада. Сафия, първото й дете от лидера на "Ал-Кайда", се родила в Кандахар през 2001 г. Абдулфатах останала в Карачи осем-девет месеца, като се местела в жилища, осигурени й от пакистански семейства и от най-големия син на Бин Ладен Саад.

След това тя отново се срещнала с бягащия Бин Ладен в Пешавар, Северозападен Пакистан. От тогава двамата не се разделяли до операцията в Аботабад. Те останали осем-девет месеца в Суат, след това две години в Харипур, на 90 минути от Исламабад, а през 2005 г. се преместили в гарнизонния град Аботабад.

През това време Абдулфатах родила още четири деца на Бин Ладен, който по това време беше най-издирваният човек в света. В Харипур била родена Аасия през 2003 г., а следващата година се родил Ибрахим. И в двата случая Абдулфатах родила в държавна болница, уточнява полицейският доклад. Другите две деца Заинаб и Хюсеин били родени в Аботабад през 2006 г. и през 2008 г.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес