Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новини или Novini - картината на печата за 4 октомври

04 октомври 2019, 06:00 часа • 3605 прочитания

Редакционният екип на Actualno.com представя краткия преглед на печата, посветен на акцентите от вестниците, за днешния 4 октомври, петък.

Вестник "Сега"

Изданието пише, че гръмко обещаните от кабинета 50 млн. лв. за увеличение на заплатите на медицинските сестри са се оказали лъжа. Месец след като обяви този ангажимент, кабинетът тихомълком е променил постановлението и е намалил сумата на 6 млн. лв., разкри bTV. Месеци наред никой от правителството не призна този скандален факт, докато сестрите продължаваха да подават колективни оставки и да протестират. След като в сряда той излезе наяве, здравният министър Кирил Ананиев заяви, че постановлението е променено и се оплете в обяснения къде какви пари са обещавани. 

Вестник "24 часа" 

Ежедневникът посочва, че сигнализацията и телекомуникациите на жп линията Пловдив - Бургас ще струва 184,999 млн. лв. без ДДС. Националната компания “Железопътна инфраструктура” подписа договор с консорциума, който спечели обществената поръчка. Изпълнител на договора е консорциум “Плобур”, в който са фирмите “Джи Пи Груп”, “Мармет”, “Бомбардие Транспортейшън Итали” и “Бомбардие Транспортейшън Полска”. Срокът за изпълнение на заданието 48 месеца.

Вестник "Труд"

Всекидневникът коментира, че банките ще бъдат задължени да заменят повредени български банкноти, без да събират такси и комисиони за това. Това предвижда нова Наредба №18 за контрол върху качеството на банкнотите и монетите в обращение, която Българска народна банка прие. Банките трябва да предлагат тази услуга във всички свои клонове и офиси, в които извършват дейности и операции с банкноти и монети. В новата е прецизирана класификацията на машините за работа с банкноти и монети.

Вестник "Монитор"

Със заповед на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. Иван Иванов експерти на енергийния регулатор започват проверка на готовността на трите електроразпределителни дружества за предстоящия зимен сезон - "ЧЕЗ Разпределение България" АД, "Електроразпределение Юг" ЕАД и "Електроразпределение Север" АД. Това съобщиха от Комисията. Вестникът допълва, че проверката е на основание правомощията на КЕВР съгласно Закона за енергетиката и е част от утвърдения график за извършване на планови проверки през 2019 г. във връзка с изпълнението на лицензионните задължения на енергийните дружества в сектор "Електроенергетика".

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес