Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Много бездомни нощуват в кризисните центрове в страната заради ниските температури

29 януари 2017, 14:02 часа • 1805 прочитания

С настъпването на зимата и понижаването на температурите все повече бездомни хора пренощуват в кризисните центрове за временно настаняване в цялата страна.

В София, в кризисния Център за настаняване на бездомни в столичния квартал „Захарна фабрика“ тази нощ са пренощували 219 човека. Центърът е отворен от 18.00 часа вечерта до 10.00 часа сутринта. Там настанените, освен топла храна и подслон, могат да получат и консултация със социален или медицински работник.

В Пловдив 8 бездомни лица са били настанени в Дома за стари хора „Св. Василий Велики“ заради ниските температури, разположен на „Коматевско шосе“ 28. Капацитетът на Дома за стари хора е почти запълнен, тъй като в него могат да бъдат настанени най-много 10 бездомни лица, а свободните места са само две. Бездомните лица са приютени в разкрито допълнително помещение, оборудвано с легла, бели чаршафи и родопски одеяла. Осигурени са отопление, храна и всичко необходимо, предаде Фокус.

В Благоевград 8 души са били настанени в Центъра за временно настаняване. Rъководителят на Комплекса за социални услуги за стари хора и на Центъра за временно настаняване Милена Донева обясни, че предстои настаняването и на още двама души, които към момента се намират в кризисен щаб. Милена Донева отбеляза, че с оглед на влошените метеорологични условия от Дирекция „Социално подпомагане“ се стремят да работят колкото се може по-бързо и заповеди се издават веднага, за да няма хора, които да нощуват навън.

В Центъра за временно настаняване на град Бургас са настанени обшо 37 души. Управителят на социалното звено Димитринка Колева подчерта, че заради ниските температури броят на бездомните, които търсят подслон, се увеличава значително, а към този момент те са със 7 души повече от капацитета на центъра. Там предстои да бъдат настанени още 5 човека, които са претърпели медицински интервенции заради измръзване.

Тази нощ, във Приюта за временно настаняване на бездомни и социално слаби лица във Варна, не е имало настанени лица. Според управителят на социалното заведение Димитър Енчев причината за това са сравнително високите температури, в сравнение с предходните дни. Димитър Енчев посочи още, че най-голям наплив за настаняване в приюта е имало д кредата и началото на месец януари, когато във Варна температурите бяха около минус 6 градуса, имаше обилни валежи от сняг и виелици. Към момента в приюта живеят за постоянно около човека.

Над 90 бездомни нощуват в приюта за бездомни „Добрият Самарянин“ в Русе. Капацитетът на приюта е 60 човека. Останалите бездомни се настаняват на легла от дарения. Настанените лица се изхранват от общинския бюджет и от дарения на институции в града.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес