Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Банско подкрепи Димов - отдавна искал забрана на автомобилите в "Пирин"

04 януари 2018, 13:04 часа • 1522 прочитания

Кметът на Банско Георги Икономов обяви в съобщение до медиите, че е доволен от заявената позиция на екоминистъра Нено Димов от вчера, според която ведомството ще бори срещу автомобилите в парк "Пирин".

"Не мога да не бъда удовлетворен, че министър Нено Димов също застава зад тази моя идея", пише кметът, като напомня, че още от 2013 година настоява за забрана на автомобилите.

„Винаги съм твърдял, че основен замърсител на околната среда в парк "Пирин" са автомобилите, чийто достъп в планината е свободен. През всичките тези години, в които казусът за промяна на Плана за управление на парка се обсъждаше, моята теза винаги е била и е, че този достъп трябва да бъде ограничен", категоричен е Икономов.

Според него това е правилното решение и е истинският екологичен подход, "а не измислените съображения на група хора, нарекли сами себе си "еколози".

Той не пропуска да нападне еколозите, които тази вечер излизат на протести в 10 града в страната, като заявява, че те услужливо пренебрегват замърсяването от автомобилите.

"Това се прави за да излизат на преден план лъжите и инсинуациите на тъй наречените "спасители" на парк "Пирин". Предприемането на стъпки в тази посока са наложителни и те трябва да бъдат направени", пише кметът.

Той напомня, че територията на "Пирин" е изключително държавна собственост и правомощията на местната власт да регулира и ограничава присъствието на автомобили в планината, са минимални.

"Много са посоките, в които може да се работи, но изграждането на паралелна инфраструктура, какъвто е кабинковия лифт, е задължително. Това ще даде възможност за достъп до планината по един алтернативен и щадящ начин", се казва в съобщението му до медиите.

По думите му предстои монтирането на камера, оборудвана с брояч на преминаващите МПС. "Устройството ще даде възможност да придобием реална представа за размера на замърсяването от отделяните автомобилни газове", уточнява Икономов.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес