Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Климатолог за "кемтрейлс": Не е възможно да бъдем пръскани с отрови от небето

10 октомври 2022, 11:30 часа • 4867 прочитания

По повод конспиративната теория за "кемтрейлс" професор Георги Райчев - географ, климатолог и университетски преподавател, каза по БНР: "Тези хубави перести облаци, които оставят след себе си самолетите, не са нищо друго, освен кондензационни следи, малки кристалчета лед, които моментално замръзват във въздуха…". Той категорично подчерта, че това не са никакви химически следи.

Климатологът обоснова факта, че не е възможно да бъдем пръскани с отрови от небето: "Защото никой не знае като пръскат отгоре, на 10 хил. метра височина, как ще стигне до Земята".

Той направи съпоставка със селскостопанския самолет, който лети на 50 или дори 20 метра височина.

Конспиративната теория за така наречените "кемтрейлс" – самолетите, оставящи бели следи в небето, от месеци взима връх в социалните мрежи и привнася елемент на напрежение сред обществото.

Теорията твърди, че някои следи, оставяни от самолетите в небето, са следи от химически или биологични агенти, преднамерено разпръсквани на големи надморски височини с цели, пазени в тайна от обществеността в секретни, нелегални програми, ръководени от правителствени власти.

Тази теория не е приета от научната общност, според която съществуват единствено кондензационни следи (наричани още контрейлс, от англ.) и няма научни доказателства в подкрепа на конспиративната теория за химическите линии.

 

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес