Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво лято ни очаква: Прогноза за времето (ВИДЕО)

12 юни 2024, 16:11 часа • 6620 прочитания

В предходните дни Националния институт по метеорология и хидрология издаде предупреждение от първа степен - жълт код, за горещо време с максимални температури между 34 и 39 градуса. ОЩЕ: Жълт код за бури, градушки и жега до близо 40 градуса

В съседна Гърция въвеждат опция за дистанционна работа в следващите дни и забраняват разходките между 12:00 и 17:00 заради горещо време. Нормални ли са тези температури за месец юни и какво ни очаква през следващите дни, разказа прогнозистът Евгения Трайкова от Националния институт по метеорология и хидрология.

Снимка: IStock

“Не е необичайно явление да има такива температури през юни, но наистина в сравнение с да кажем юни месец 2013 година, този юни започна с доста по-високи температури от обичайните”, каза тя.

Трайкова обаче успокои с твърдението, че най-високите температури за месец юни са отчетени през 2007 година в станция Раднево, достигайки рекорда от 43 градуса.

“През изминалите много горещи дни от началото на този месец, най-високата регистрирана температура беше в Русе - 38 градуса. Така че сме далеч от абсолютния рекорд за месеца”, заяви тя.

Въпреки горещините, през следващите дни се очаква нестабилно време предимно в Северна България с условия за гръмотевични бури.

А какво време ни очаква през лятото и до колко градуса ще достигнат горещините - вижте в репортажа:

Александра Йошева
Александра Йошева Отговорен редактор
Новините днес