Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да постим правилно?

15 ноември 2017, 12:16 часа • 4931 прочитания

От днес започна Коледният пост, но е много важно да знаем какви храни и как да ги консумираме, за да бъдем здрави.

Консумацията на зеленчуци и плодове в комбинация с основните въглехидратни храни е задължителна по време на коледния пост. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ диетологът проф. Донка Байкова. Според нея постът за всеки е строго индивидуален и зависи от поставените цели – загуба или качване на тегло.

"Защо подходът e индивидуален? Защото температурите на околната среда са променливи, различен е и здравният статус. Ще ни липсват есенциални, жизнено важни хранителни вещества, които подсигуряват имунната ни защита, а именно пълноценните животински белтъчни храни. Млякото ни дава калций, с него ние сме закърмени, но и млечните продукти в следващи периоди от живота, каквито са киселото мляко, изварата, българското саламурено сирене и кашкавала – ще ги заменим с калций-съдържащи растителни храни", уточни диетологът.

Проф. Донка Байкова добави, че добри източници на калций са сусамовото семе, ядковите плодове, бобовите и пълнозърнестите храни. Причината е, че в обвивката за различните видове зърна се намират всички минерали и водно-разтворими витамини, поясни тя.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес