Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изложба с картини на Никола Танев в Националната галерия (ВИДЕО)

09 януари 2021, 11:00 часа • 16666 прочитания

Националната художествена галерия представя изложбата "Никола Танев. На път" по повод 130-годишнината от рождението на големия български художник и живописец.

"Никола Танев наистина много е обичал своята професия, обичал е да рисува където и да отиде. А тази нагласа би трябвало да е много ясна и за нас, но ние сега го правим много по-лесно с телефона си или фотоапарата – да запазиш, да задържиш този приятен миг на учудване, на удоволствие, разбира се, за да го споделиш с някого. И ми се струва, че има едно невероятно позитивно отношение към света на художника, чиято биография все пак не е толкова безоблачна и безгрижна, но все пак той запазва този оптимизъм и това умение", споделя Яра Бубнова, която е директор на Националната галерия.

"Тази изложба си поставя за цел да покаже един малко по-различен Танев от този, който познаваме – по-интимен, по-частен и най-важното на път. Танев е пътуващият български художник. Това е неговият начин на живот, затова и тази изложба разчита много на документи от всички негови пътувания. Всичко е документирано, това са рисунки, скици, фотографии, писма.

Има изключително много писма, даже не знам дали той не пише повече, отколкото да рисува, той всеки ден произвежда текстове – било то в дневници или писма до близките, част от тях са перфектно илюстрирани. Снима много, всичко е старателно подредено в албуми, той трупа спомени за пътуванията и живота си" разкрива кураторът на изложбата Иво Милев. 

Никола Танев е роден на 5 декември 1890г. в Свищов. Учи в Парижката академия за декоративни изкуства при проф. Пол Реноар и проф. Манжан. Излагал е свои творби на 28 самостоятелни изложби в България и още 27 по цял свят, сред които в Италия, Франция, Германия, Испания, Швеция и Румъния.

"Най-интересното е, че могат да се видят не само картините, а и всичко останало, което заобикаля творчеството му – подготвителните скици и мненията му за местата. Тази изложба е много оптимистична и подходяща за тежката 2020 г., когато почти никой никъде не пътуваше. И ние имаме някакви копнежи, желания да посетим тези места, които сме виждали, и тази изложба дава възможност да си представим начина на живот на художника Никола Танев.

Той е един от много любимите художници в българската история на изкуството, но много често е представян само с пейзажите си от България. В дадения случай има много различни неща от всички точки, които той е посетил. Тук има работи от колекцията на Националната галерия, предоставени от частен колекционер именно защото географията тогава е по-широка. Представени са и документите от архива на Танев, където могат да се прочетат впечатления за тези места", допълва Бубнова.

"Самата експозиция е замислена и реализирана, така че да съответства на нещата, които са изложени и внушенията, които искаме да направим. Искаме да създадем една атмосфера на интимност и по-близко контактуване с произведението. Повечето неща са малки скици, ескизи, маслени етюди, дори са експонирани във вида, в който са съхранявани, така че контактът да бъде по-пълноценен. Изложбата е отворена от няколко дни, но мисля че всеки трябва да дойде да я види, за я почувства сам", категоричен е Милев.

"Пандемията ни се отрази много зле, чисто от психологическа гледна точка, защото тази несигурност и неспособност да вършиш това, което би искал, разбира се, оставя много тежка следа. Затварянето или какво обичаме да казваме локдауна ни се отрази и финансово, защото няма билети, няма продажби в нашите магазини, няма събития, ние правим доста концерти, и това е административно страшната част на затворените институции. Да се надяваме, че тази година ще протече много по-нормално и с много повече оптимизъм при срещите с изкуството." пожелава си директорката на галерията.

Изложбата с картини на Танев ще остане отворена за посетители до края на месец март 2021 година.

Автор: Габриела Андреева

Габриела Андреева
Габриела Андреева Отговорен редактор
Новините днес