Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Франция продължава с въздушните удари в Мали

13 януари 2013, 13:16 часа • 13213 прочитания

Френските сили нанасят въздушни удари в Мали с цел ликвидиране на ислямистки въоръжени групи, съобщи френският министър на отбраната Жан-Ив Льо Дриан по телевизията, предаде БГНЕС.

Удари се нанасят постоянно. Включително и в този момент. Имаше през нощта, ще има и утре – посочи министърът, като изтъкна, че напредването на въоръжените групи не е напълно предотвратено.

Париж продължава да увеличава присъствието си в Мали с пристигането на още военнослужещи и разполагането на бомбардировачи "Рафал", долетели от Франция.

Френските части са от междуармейската тактическа групировка (GTIA), включваща военнослужещи от разположените в Африка френски сили, по-специално в Кот-д`Ивоар и в Чад.

Сблъсъци с използване на тежко оръжие противопоставиха през последните дни в района на град Кона, централно Мали, малийските правителствени войски и дижхадисти, съюзници на "Ал Кайда", които не крият, че искат да направят пробив от северната част на страната, която окупират, към Юга, който е под контрола на правителството в Бамако.

В петък малийските сили получиха от френските сили въздушна подкрепа и си върнаха Кона. Ден преди това градът бе паднал в ръцете на ислямистите.

Равносметката според президентството на Мали е: 11 убити и близо 60 ранени от редиците на малийската армия, един ранен при операциите френски военнослужещ по-късно починал от раните си. Малийски военен източник твърди, че са убити стотина ислямисти. НПО Хюман Райтс Уоч съобщава за десет убити цивилни, включително три деца.

Източник от района заявил за АФП, че Абдел Крим, наричан "Коджак", водач на ислямистката групировка "Ансар Дине" (Защитници на исляма), е бил убит през последните дни в боевете между малийската армия, подкрепяна от френски части, и джихадистите.

Снимка: архив

Редактор: Пламен Георгиев

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес