Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Еколози ще протестират по време на европредседателството заради Банско

28 декември 2017, 17:20 часа • 1494 прочитания

Нови протести по време на Българското европредседателство подготвят природозащитници, несъгласни с решението на Министерския съвет за промяна на устройството на парк "Пирин", което ще позволи строежа на втори лифт в Банско.

Експертът в организацията "Световен фонд за дивата природа" Катерина Раковска каза за БНР:

Ще изчакаме да бъде официално публикувано решението, тъй като за момента знаем за него само от медиите. След това ще го обжалваме пред Върховния административен съд. Със сигурност ще свикваме и нови протести, ще се постараем да са в рамките Европредседателството. Една държава, която има претенция да поема такава отговорност, не може да взима толкова безотговорни решения.

Тази сутрин еколозите протестираха пред Министерския съвет, докато правителството обсъждаше спорното решение. Според тях построяването на втори кабинков лифт в Банско в крайна сметка ще доведе и до разширяване на ски зоната, а проектите на концесионера са унищожителни за биоразнообразието в парка.

Днес (28 декември) също се организира протест в София. 

"Днес Министерски съвет подари половината от парк Пирин на една офшорна фирма. Разрешава се строителство и сечи в три от шестте зони на парка!

Как да изсечеш и продадеш дървесината на вековна гора в Национален парк Пирин. Много просто - от днес пускаш проект за ски писта и Нено ти я пуска с преценка, че няма нужда от ОВОС щот си има план одобрен от МС. Воала - и сечеш - даже горските нямат думата тука", пишат организаторите.

Недоволството ще започне в 18:30 часа.

 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес