Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Деца се натровиха с китайска храна в Русе

18 април 2013, 16:39 часа • 11914 прочитания

Внезапна проверка по сигнал за съмнение за хранително натравяне в Русе, извършиха от Областна дирекция по безопасност на храните, съобщи БГНЕС.

Вчера четири деца бяха настанени за лечение в русенската болница с оплаквания за повръщане и гадене, след като са яли ориз със зеленчуци и спагети от заведение за бърза закуска в Русе, съобщиха от БАБХ.

Собственикът на обекта и целия персонал са български граждани. Сигналът в Регионалната здравна инспекция е постъпил вчера по обяд. Учениците са от девети клас на Професионалната гимназия по дървообработване в Русе. Те си поръчали китайска храна по телефона от заведение. След като консумирали от храната, едно от децата започнало да повръща, а другите се оплакали от гадене. От русенската болница обясниха, че в инфекциозното отделение са приети общо шест деца, като две от тях са отказали болнично лечение, а останалите четири са настанени в отделението.

Към момента състоянието им е подобрено, нямат оплаквания от гадене, повръщане и болки в корема, но остава общият дискомфорт. Децата ще останат за наблюдение и лечение, като се изчакват и резултатите от взетите проби. Директорът на Областна дирекция по безопасност на храните в Русе, д-р Атанас Атанасов заяви, че са взети хранителни проби, които са изпратени в акредитирана лаборатория в Шумен. Заведението е временно затворено до изясняване на случая. Към момента не са постъпвали други оплаквания след консумиране на храна, приготвена в този обект. Инспектори към Регионалната здравна инспекция Русе са взели и носогърлени секрети от петимата души персонал в заведението. За лабораторни изследвания са взети 20 броя отривки и 2 проби готов продукт.

Десислава Мирчева
Десислава Мирчева Отговорен редактор
Новините днес