Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Д-р Божидар Парашкевов: Русия каза: Ние сме лоши, ама сме по-хитрите лоши (ВИДЕО)

02 юни 2023, 17:35 часа • 15545 прочитания

Днес в предаването "Видимо и невидимо: Място за мислене" гостува д-р Божидар Парашкевов – невролог.

Д-р Парашкевов споделя, че в практиката си се е сблъсквал много пъти със смъртта, защото човешкият живот е много крехък: "Просто не мога да проумея как толкова лесно хората се съгласяват да убиват, да нараняват и през цялата история на човечеството не сме успели да стигнем до някакво глобално заключение, че с войни не решаваме нищо".

В разговора д-р Божидар Парашкевов казва, че човечеството от хилядолетия живее в конфликти и войни и все пак е оцеляло. Но според него е крайно време да се опитаме да живеем и по друг, по-смислен начин, с което да се различаваме от тези, от които сме произлезли. "Надявам се тази ужасна война (в Украйна) да ни даде някакви изводи, които в крайна сметка хората да проумеят и в бъдеще да не се допускат такива ужасни неща, които водят до смъртта на толкова много абсолютно нелепо загубили живота си хора", споделя той своето оптимистично мнение.

"Не ми се иска да говоря за войната, чисто технически, а за това, че хората трябва да бъдат обучавани да не решават нещата с конфликти, защото междуличностните конфликти са до голяма степен предизвикани от възпитанието на самия човек. Когато той е възпитаван в среда на егоизъм, в среда, в която той е прав, а другите около него са грешни, той много лесно може да възприеме недобросъвестни пропагандни тези, че някой му е отнел нещо и той трябва да си го върне като унищожи този, който му го е отнел", казва Парашкевов.

"Колкото и да е ужасно, войната, която води Украйна, може да се нарече справедлива. Колкото и да е ужасно насилието като такова, когато животът ти зависи от това да отговориш на насилието с насилие, това е оправдано. И когато си започнал едно насилие, ти си виновният при всички случаи, няма оправдано първо насилие. Когато руската държава каза: "Ние нападнахме, защото те щяха да ни нападнат", те всъщност оправдават украинците, ако украинците ги бяха нападнали. Т.е. руснаците не казват: "Ние сме добри", а казват: "Ние сме лоши, ама сме по-хитрите лоши", което е безумно! Ето на това нещо трябва да се сложи по някакъв начин край, да не може слабият да бъде атакуван от силния безнаказано".

Хората трябва да живеят в свободно общество - да могат свободно да отстояват правата си, но така че да не засягат правата на околните. Но също трябва и да поемат отговорност за своите действия или бездействия, тъй като свободата носи и дискомфорт. "Смятам че образованието е много важно, т.е. да бъдеш научен да се грижиш за себе си не пречейки на другите, без да упражняваш насилие да постигаш заедно с другите това, което ти е нужно".

Д-р Цветан Тончев: Що е то Пропагандон (ВИДЕО)

Целият разговор на Деян Кюранов с д-р Божидар Парашкевов можете да гледате във видеото:

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес