Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов за "Тракия": Друга такава магистрала няма

12 юли 2012, 18:53 часа • 11816 прочитания

Малко след 17.00 часа Лот 3 на автомагистрала "Тракия" в отсечката Нова Загора – Ямбол бе открит от премиера Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, директорът на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров.

"Днес имаме магистрала, пусната 52 дни предсрочно. Друга такава в Европа няма, която да е изградена според всички екологични изисквания", заяви премиерът и добави: Имаме разрешение за ползване така, както винаги сме работили. Доволен съм, че кметовете на населените места от Нова Загора, Ямбол, Сливен и околията са тук. Това, което правим тук, дава поминък и възможност за създаването на нови работни места.

"Тази магистрала е много екологична. Предпазваме животните като сме изградили заешки огради и 4-метрови високи огради за птиците. Всичко това е съобразено със здравето и живота, както на хората, така и на животните", заяви от своя страна министър Лиляна Павлова. Тя подчерта, че благодарение на магистралата вече има инвеститорски интерес за построяването на завод с 1800 работни места. "Това е инвестицията, която днес имаме потвърдена. Това означава, че асфалтът създава устойчиви работни места за живеещите в този регион, създавайки производство и възможности за работа", каза още Лиляна Павлова.

Тя подчерта, че инвестирането в нови магистрали развива туризма, създава работни места. "3000 семейства изкарваха прехраната си тук, докато се строеше магистралата, която днес откриваме 52 дни предсрочно", заяви още тя.

Дължината на участъка е 35,7 км – между 241-и и 278-и километър. Първата копка е направена на 2 август 2010 г. Изпълнител е гръцката фирма "Актор", предложила цена от 133 973 млн. лв. с ДДС. С пускането на Лот 3 и открития наскоро Лот 2 (Стара Загора - Нова Загора) времето за пътуване с автомобил от София до Бургас се съкращава с около час.

Проектът "Доизграждане на АМ "Тракия" Лот 2, 3 и 4" се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз чрез Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г. Най-късно през пролетта на 2013 г. ще бъде пуснат в експлоатация и Лот 4 (Карнобат - Бургас) с дължина 47,7 kм, като по този начин АМ "Тракия" ще бъде напълно завършена.

Редактор: Петър Проданов

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес