Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борис Тадич подаде оставка

04 април 2012, 12:30 часа • 4504 прочитания

Сръбският президент Борис Тадич съобщи, че подава оставка девет месеца преди края на мандата си. Решението му трябва да позволи провеждането на парламентарни и президентски избори на 6 май, съобщи Сръбската държавна телевизия, предаде БГНЕС.

До тогава изпълняващ длъжността президент ще бъде председателят на парламента Славица Джукич-Деянович.

"Реших да съкратя мандата си, за да позволя провеждането на президентски избори на 6 май и ще бъда кандидат", заяви Тадич. "Тези избори ще дадат възможност на гражданите да изберат пътя, по който искат да тръгнат. Аз предлагам този на европейската интеграция и запазването на териториалната цялост на страната", допълни сръбският президент.

Първоначално за 6 май бяха насрочени местни и парламентарни избори, но политиците и местните медии намекваха през последните дни, че може да се стигне до подобно решение на Тадич. Сега председателят на парламента трябва да потвърди провеждането на президентските избори в същия ден.

Според сръбския вестник ”Политика” основните кандидати за президентското кресло са Тадич и лидерът на опозиционната Сръбска прогресивна партия Томислав Николич. На президентските избори ще се явят и лидерът на Социалистическата партия Ивица Дачич, Александър Мартинович от Радикалната партия и Ищван Пастор от Съюза на унгарците от Войводина.

 

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес