Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бивш екоминистър настоя за по-надеждни системи за ранно оповестяване на населението

07 септември 2023, 08:00 часа • 1527 прочитания

Бившият вицепремиер и екоминистър в правителството на Кирил Петков Борислав Сандов уточни, че ако язовирите в района на Южното Черноморие се поддържат добре, не би трябвало да има проблеми. Тепърва трябва да се вземат документи и графици, състоянието на деретата, поддържането на речните корита. Такова количество валежи, което се изсипа в Царево и региона, причинява огромни щети и трябва повече да се говори за по-добра системата за ранно предупреждение. Трябва да се има предвид, че Южното Черноморие е потенциално опасен в исторически план, защото и друг път са падали огромни валежи там. Трябва да има добра система за ранно оповестяване на населението, настоя Сандов в студиото на bTV.

Сандов обаче не е чувал сирените за предупреждение на населението, ако има някакво бедствие в Черноморието. 

Според него общините не разполагат с пречиствателни станции на всички места и добра система по канализация. Сандов смята, че общините по Черноморието дори не искат да потърсят помощ от Министерството на околната среда и водите, за да изградят една добра система по канализация и пречиствателни станции. 

Сандов настоя да се резреши проблема, защото европейското финансиране може да остане под въпрос. 

От своя страна друг бивш министър на околната среда и водите в правителството на "Борисов"-3 Емил Димитров-Ревизоро заяви, че никой няма да направи по-голямо корито на реките, за да няма наводнения. Пред всяко едно населено място никой няма да е съгласен да се направи празен язовир, в който да се оттича водата при наводнения, коментира в типичния си стил Димитров. 

Според него местната власт по Черноморието също знае, че има проблем с канализацията и пречиствателните станции. 

Още: Кметът на Царево: Градът се възстановява към нормалния си живот

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес