Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Адвокат призова властта и "Булгаргаз" да не си отварят устите за договора и арбитража с "Газпром"

26 август 2022, 10:29 часа • 13163 прочитания

Енергийният министър и представителите на "Булгаргаз" трябва веднага да замълчат и никога повече да не си отварят устите на тема договора и арбитража с "Газпром", без всяка думичка преди това да е одобрена от адвокатите, които работят по казуса. Освен, разбира се, ако не държим да загубим над милиард евро заради тях.

Това написа в профила си във Facebook адвокат Методи Байкушев, който е водил три дела пред Арбитражния съд на Международната Търговска Камара в Париж – най-големият и реномиран международен арбитражен съд в света. 

"За първи път в живота си виждам, във връзка с предстоящ арбитраж, високопоставен човек на едната страна да казва, че ще го загуби. Трудно мога да опиша недоумението си. Това говорене е твърде опасно за българския интерес от юридическа гледна точка", смята адвокат Байкушев.

"Този статус ще остане тук. Искрено се надявам да не се налага да го напомням. И за финал. Имаме нужда от държавници, които защитават България. Преди всичко", написа още той.

Припомняме, че в четвъртък (25 август) служебният министър на енергетиката Росен Христов заяви, че задължително трябва да използваме количеството газ по договора с "Газпром", което не сме ползвали, в противен случай трябва да ги платим. "Тоест, трябва да платим 2,4 млрд. куб. метра, ползвали сме 1 млрд. Вероятно така или иначе отиваме на арбитраж, с потенциална възможност да загубим седемцифрени, осемцифрени или деветцифрени суми, зависи кой как го смята", заяви още той.

Специализираните адвокатски издания като Legal500, Chambers и IFLR1000 поставят адвокат Методи Байкушев сред водещите адвокати в България по разрешаване на спорове, а Legal500 за втори път го включват в техния CEE Arbitration PowerList, в който са включени признати адвокати от Централна и Източна Европа.

ОЩЕ: Росен Христов призна, че не си търсим всеки ден газа от "Газпром"

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес