Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съпругата на Кобе Брайънт получава близо 29 млн. долара обезщетение заради снимки от катастрофата

01 март 2023, 10:51 часа

Властите в Лос Анджелис се съгласиха да заплатят на вдовицата на Кобе Брайънт близо 29 милиона долара, заради това, че полицаите, пристигнали първи на мястото на катастрофата, са направили и разпространили брутални изображения от инцидента.

Брайънт, дъщеря му Джиана и още седем души загинаха в катастрофа на 26 януари 2020 г., пътувайки за баскетболен мач. Съпругата на баскетболиста - Ванеса Брайънт, започна дело с мотива, че първите хора, които са отишли на мястото на инцидента, са снимали човешките останки, за да ги използват като ужасни сувенири.

Адвокатите, които защитаваха местната управа, признават, че присъдата е "честна и разумна". А ето какво гласи изявлението и на юристите от страната на Ванеса Брайънт: "Днес бе отбелязана успешната кулминация на смелата битка на г-жа Брайънт да държи отговорни онези, които бяха част от гротескната постъпка. Тя се бори за съпруга си, за дъщеря си и всички онези наши сънародници, чиито почернени семейства бяха унизени. Надяваме се победата ѝ в това дело и споразумението да сложат край на тази порочна практика.

Споразумението е за 28 850 000 долара, в което се включват 16 милиона, присъдени от федерален съд през август 2022 г. "Надяваме се, че г-жа Брайънт и децата ѝ ще успеят да се възстановят от загубата си.", се казва в официално съобщение. Крис Честър, чиято съпруга и дъщеря също починаха в тази катастрофа, е постигнал отделно споразумение за почти 20 милиона долара.

През март 2021 г. Ванеса Брайънт разпространи имената на четирима полицаи, които по нейните думи са разпространили снимки на мъртвите деца, родители и треньори, които заедно са отивали на баскетболен мач. Вдовицата на баскетболната суперзвезда тогава каза още, че въпросните снимки, на някои от които се вижда тялото и на дъщеря ѝ Джиана, са направени и разпространени "единствено с цел мрачна клюка".

В свидетелските си показания Ванеса Брайънт споделя, че е чела в медиите, че въпросните снимки са показвани в заведение в Лос Анджелис от един от полицаите. "Страх ме е, че е дъщерите ми може да видят тези снимки в социалните мрежи."

След фаталната катастрофа властите в щата Калифорния гласуваха закон, който забранява на членове на екипите на Бърза помощ, полиция и пожарна да правят неоторизирани снимки на жертви на различни инциденти.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес