Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Боб Дилън: Ще отида на Нобеловата церемония, само ако мога

29 октомври 2016, 10:30 часа

Музикантът Боб Дилън съобщи на Шведската академия, че приема Нобелова награда за литература.

Дилън, който в момента е на 75 години бе удостоен с наградата на 13 октомври, но до този момент той не реагира по никакъв начин. Все още обаче не е ясно дали Дилън ще присъства на самото награждаване на 10-ти декември в Стокхолм. Пред британското издание " Дейли Телеграф" той казва само, че "ще отиде, ако има възможност".

Изборът му на 13-ти октомври бе посрещнат от изненадани възгласи и ръкопляскания от журналисти, присъстващи на пресконференцията по обявяването на отличието.

Дилън и преди е присъствал сред номинираните, но никога не се е смятал за сериозен претендент.

По думите на постоянния секретар на Шведската академия, която обявява носителите на Нобеловата награда за литература, Сара Даниус песните на Дилън са „поезия за ушите“.

Нобеловата награда за литература е поредната награда за Дилън по пътя му от родния град Дълтън, Минесота до световната музикална сцена, предаде БГНЕС.

Той е роден през 1941 г. с името Робърт Алън Цимерман, а музикалната си кариера започва като сам се научава да свири на хармоника, китара и пиано.

Миналата година литературното отличие отиде при авторката от Беларус Светлана Алексиевич за нейните книги в документална стилистика, базирани на свидетелски спомени.

Лауреатите на тазгодишните награди ще получат своите отличия - златен медал и грамота, по време на официална церемония в Стокхолм на 10 декември. В същия ден на отделна церемония в норвежката столица Осло ще бъдат връчени отличията на лауреатите за мир.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес