Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай създава фонд от 14 млрд. долара за проекти с изкуствен интелект

18 септември 2018, 13:31 часа • 2319 прочитания

Правителството в Шанхай възнамерява да създаде специален фонд за подкрепа на проекти в областта на технологиите, свързани с използването на изкуствен интелект в размер на около 100 милиарда юана (около 14,6 милиарда долара). Това съобщи заместник-генералният секретар на шанхайската администрация Ма Чунлей на Световната конференция за изкуствен интелект.

Основните проекти и платформи, разработващи технологии за изкуствен интелект, ще получат финансова подкрепа в размер до 100 милиона юана (14,5 милиона долара), а съответните предприятия ще имат достъп до бази данни в области като образование, здравеопазване и туризъм, предаде БГНЕС.

"Необходимо е Шанхай да се възползва от възможностите, създадени от индустрията на изкуствения интелект, както и да се възползва напълно от предимствата на мегаполиса, като например научните изследвания, наличието на талант, бази данни и административна подкрепа за насърчаване на нови технологии с изкуствен интелект", цитира ТАСС речта на оглавяващия администрацията.

Създаването на този фонд е част от програмата на властите в Шанхай за създаване на "град на бъдещето" и изграждане на икономика, основана на работата на високотехнологичните индустрии. През 2016 г. правителството на КНР подкрепи проекта за трансформиране на Шанхай до 2020 г. в световен технологичен и иновационен център. За да се постигне това, градските власти са предприели различни мерки, насочени към насърчаване на иновационни проекти, научноизследователска работа, усъвършенстване на механизма на пазара за търговско внедряване на научни постижения, както и към създаване на по-благоприятни условия за привличане на таланти, включително и от чужбина, в сферата на високите технологии.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес