Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това е оригиналната рецепта за БОЗА – по-вкусно нещо не сте опитвали

09 март 2022, 12:14 часа

Бозата е една от най-старите рецепти и грехота би било да остане забравена. Тя е полезна и също толкова вкусна. Да не говорим, че направата й съвсем не е сложна и всеки би могъл сам да си я приготви у дома.

Бозата се препоръчва на възрастни хора, бременни жени, спортисти и деца. В напитката се съдържа голямо количество витамини от група В и протеини. Вкусът й е плътен и леко накиселява. Обикновено на хората им трябва време, за да свикнат с него.

За направата на напитката се използва царевично или пшенично брашно, мая, захар и вода. Важно е да знаете, че напитката не позволява да бъде съхранявана за дълго време, заради самите процеси по ферментация.

Ето как сами да си направите напитката:

Самото й приготвяне не е никак сложно, но е поетапно и отнема доста часове. Навярно това е и една от причините малцина да се заемат с направата на боза у дома, а вместо това предпочитат да си купят готовата напитка от магазина. Истината е, че по-вкусна от домашната боза няма, затова и нашият съвет е да проявите търпение и да пробвате сами да си я приготвите.

Любопитно за... бозата

Пригответе си 5 литра вода и в нея изсипете половин килограм царевично брашно. Оставете го да престои за минимум 10 часа.

Тази смес се оставя на котлона на много бавен огън. От време на време се разбърква, така че да не залепва по дъното на тенджерата. Държи се на котлона за 3 часа и след това се оттегля от него.

Междувременно разтворете 20 грама мая в малко хладка вода и след това я добавете към охладената вече течност. Разбъркайте и оставете да престои за 10 часа.

Течността се прецежда през марля и се подслажда с половин килограм захар или малко повече, в зависимост от вкуса ви.

Готовата боза се излива в стъклени бутилки, които трябва да оставите без капачки, защото иначе рискувате от газовете да се получи мини експлозия.

Бозата задължително се съхранява в хладилник!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес