Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 5 на най-хубавите български салати за есента

08 октомври 2023, 19:11 часа

Сезонът на салатите не угасва с последните утихващи в утринната мъгла слънчеви лъчи, не свършва с горещите летни дни. Макар да наблягаме на салатите през лятото, за да свалим излишните килограми за плажа, или заради топлото време, което убива апетита за мазни и тежки храни, есента също се нуждаем от тях на трапезата си не само заради вкусовите им качества, но и защото са полезни за здравето – доставят ни ценни витамини и минерали, необходими ни повече от всякога сега – на прага на сезона на вирусите, настинките и грипа.

Споделяме с вас рецептите за 5 от най-хубавите български салати, подходящи за есента, които може да приготвите със сезонни продукти и да поднесете с увереност, че сте направили възможно най-добрия избор за семейството и приятелите си.

Най-хубавите български салати – топ 5

Есента е сезон на контрастите, на пъстрите багри, на вулкана от вкусове и аромати на пресните зеленчуци и плодове, отрупали сергиите. Много са есенните зеленчуци, сред които да избирате по свой вкус кои да сложите в чинията си, за да се заредите с витамини, добро настроение и да подготвите имунната си система за предстоящата зима.

1.       Есенна рапсодия със зеле и червено цвекло

Колкото пъстра като цветове и емоции е есента, толкова пъстра е и чинията с тази салата, попаднала неслучайно в топ 5 на най-хубавите български салати за сезона. Есенните сортове зеле са характерни за страната ни, поднасяни в различни комбинации на трапезата. Ако съчетаете зелето с червено цвекло и ги полеете с мед и лимон, ще се насладите на солено-сладка приказка, хрупкава и изключително полезна за здравето.

Няма нужда да подчертаваме изключителните качества – вкусови и здравословни на цвеклото, нали? Необходими са ви само една зелка, 2 моркова и 2 броя червено цвекло, които да почистите, измиете, настържете и поръсите с лъжичка мед и лъжичка прясно изцеден лимонов сок. Насладете се!

Най-лесните зелени салати, които да отгледате в градината си

2.        Приказка за печената тиква

Тиквата е сред вкусотиите, които поднасяме все по-често не само на домашната трапеза, възкресена от спомените за детството ни и ароматната печена тиква с орехи и захар, но я засичаме и като основна съставка в редица рецепти за салати на луксозни заведения за хранене. И това не е случайно – тя не само прави вкуса различен, богат, съвършен, но и е изключително полезна за здравето. С цвят на есен и аромат на блаженство тиквата ви очаква в тази цветна и вкусна есенна салата, намерила своето заслужено място в топ 5 на най-хубавите български салати, подходящи за новия сезон.

Забъркайте я като големите майстори – с няколко листа рукола, една ябълка за свежест и аромат, мъничко маково семе, 100 гр. козе сирене и шепа захаросани орехи, за да си спомните вкуса на детството. За дресинг препоръчваме мед, лимонов сок, зехтин и сол на вкус. Не пропускайте първо да запечете нарязаната на кубчета тиква със зехтин на 180 градуса във фурната, преди да я добавите към салатата. Другото е лесно – режете на сурово, заливате с дресинга и захаросаните орехи и поднасяте.

3.       Дар от есента

Една от най-вкусните есенни рецепти, нестандартна, неочаквана и изключително полезна, е тази със земна ябълка – дар от есента. Народната медицина отделя специално внимание на земната ябълка, която е позабравен роден зеленчук, чиято слава заслужва да се възроди заради ползите от него и вкуса му.

Рецептата е бедна откъм съставки, което я прави лесна за приготвяне – само 6 броя земни ябълки, 2 обикновени, един морков, всички измити, почистени и нарязани на сурово, към които се прибавя и шепа белен слънчоглед. Нищо друго не ви е нужно за тази великолепна есенна наслада. Дресингът отново е мед и лимон – комбинацията е ароматна и вкусна, полезна за здравето и чудесна за съчетаване с есенните салати, поради което често присъства, когато говорим за топ 5 на най-хубавите български салати за есента.

Топ 5 на летните салати за ракия – невероятно вкусни!

4.       Чеснови патладжани

Патладжаните са типичен есенен зеленчук, а със застудяването на времето най-накрая можем да се насладим на чесъна и ползите от него, без да се притесняваме от потенето и от миризмата на чесън, която се отделя естествено чрез потта. За тази салата не ви е нужно и много време, а продуктите отново се броят на пръстите на едната ръка – 2 патладжана, 4 големи лъжици катък, чесън, магданоз, сол и олио на вкус, като е препоръчително чесънът да е пресен.

Ясно е, че ще ви е нужно време за тази салата, тъй като патладжанът не се консумира суров. Подгответе го, както обикновено, с натриване със сол за половин час, изпечете го във фурната и след това го наситнете. Добавяте към него чесъна, подправките и поднасяте с катък. Вкусно и полезно есенно бижу.

5.       Вечна класика

Няма как да пропуснем една от най-традиционните салати у нас за есента, която естествено намира място и в топ 5 на най-хубавите български салати – тази от печени чушки. У нас разбираме, че есента е дошла по аромата на печени чушки, които ни обгръща от китни селски дворчета и балконите в града. Печените чушки са вечната класика. Добавете към тях оцет, зехтин, чесън и един домат и се насладете на българска салата магия за сетивата.

Да ви е сладко!

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес