Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези родопски сарми с кълцано месо ще ви дадат вкуса на планината

23 декември 2023, 11:33 часа

Чуеш ли гайда, напълнят ли се гърдите ти с дъх на борови връхчета, усетиш ли силата и магията на планината, в Родопите си – планина с душа, с история, скрила тайни в пазвите си и красиви гледки, спиращи дъха. Планина, в която ще загубиш ума си, но ще откриеш същността си. И част от магията на тази планина са родопските ястия – носещи духа на Родопите и вкуса на българщината. Опитвали ли сте родопски сарми с кълцано месо или качамак?

Ако сте ги вкусвали, ще разберете за какво говорим. Ако ли не, пропуснали сте да се насладите на ястия, които ще ви върнат в едни отминали години и ще ви разкрият най-прекрасното от тях, ще ви изпратят на пътешествие до най-вкусните дебри на родната кухня. Празниците са чудесен повод да поправите този пропуск и дори да си приготвите родопски сарми с кълцано месо за трапезата за Коледа и да очаровате всички гости и семейството си с вкусотии, които дълго ще помнят.

Родопски сарми с кълцано месо – поканете планината за Коледа в дома ви

Знаете ли, че в Родопите и по-специално в Асеновград правят сармички, които са толкова малки, че може да ги хапвате цели? Прочутите станимашки сарми, за които всяка година се организира и конкурс, са точно една хапчица, но каква! С аромат на билки, съхранили вкуса на планината, те са преживяване за сетивата, което задължително трябва да си подарите за Коледа.

Сарми със свинско и ориз: Вкусна рецепта за вашата трапеза

Може да ги приготвите с кайма или кълцано месо, като задължително потърсете оригинална рецепта за станимашки сармички, за да се доближите максимално до вкуса на планината. Всъщност не е задължително да са станимашки, може да се насладите и на сарми от други части на Родопите или да си организирате пиршество от вкусове и аромати с различни рецепти за родопски сарми с кълцано месо, но забележете, че всички те са с миниатюрни размери и това не е случайно.

Свиването на тези сарми е било цял ритуал, жените пеели и общували, докато ги свивали. Малките размери отнемали много време и изисквали усилия, така че домакините прекарвали няколко часа заедно – часове ценни за предаване на традициите, съхраняване на корените и разбиране на смисъла на обичаите и празниците – да бъдем заедно. А вкусът, вкусът със сигурност си заслужава, ако знаете правилната рецепта.

Рецепта за Родопски сарми с кълцано месо

Основните съставки на тези чудни сарми не се различават съществено от тези, включени в много други рецепти от части на страната, нямащи нищо общо с Родопите. Тайната е основно в размера на родопските сарми и в подправките. В Родопите аромат придават на сармите риганът и джодженът, които именно носят усещането за уикенд в планината. Други съставки са:

  • кисело зеле – отделни листа буркан или цяла зелка на листа,
  • свинско месо около 400 гр., което е най-добре да е шарено, някои използват и 3 различни вида месо, по 100-тина грама от всеки вид,
  • чаена чаша ориз,
  • глава лук,
  • кафена чаша олио,
  • зелев сок,
  • сол, черен и червен пипер и посочените по-горе тайни родопски подправки – на вкус.

Агнешко с картофи: Крехко и ароматно

Начин на приготвяне на родопски сарми с кълцано месо стъпка по стъпка

1.       Задушете лука, като предварително сте го нарязали ситничко, в олиото.

2.       Добавете месото, също нарязано. Запържете заедно с част от подправките – сол, черен и червен пипер.

3.       Прибавете ориза, измит многократно, за да отмиете нишестето и да се делят зрънцата в сармите, а не да са слепнати.

4.       След 3-4 минути добавете и тайните родопски подправки.

5.       Листата се правят на малки части, за да са миниатюрни сармите. Колкото по-малки съумеете да ги направите, толкова по-добре. Навивате, нареждате в съд за варене, обикновено тенджера, заливате с вода и зелев сок, притискате с чиния и остава да се сварят, докато вие се наслаждавате на аромата от готвенето им, споделен с родопските билки и вкуса на планината.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес