Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази запеканка с печени чушки става все по-популярна с годините

01 септември 2024, 19:53 часа

С времето запеканките са се утвърдили като едно от любимите ястия в кухнята на много домове. Те са лесни за приготвяне, разнообразни по състав и винаги гарантират вкусен резултат. Една от тези запеканки, която набира все повече популярност с годините, е именно тази с печени червени чушки. Комбинацията от простота и изключителен вкус прави това ястие все по-желано на трапезата, особено през есенния сезон, когато червените чушки са в изобилие. В тази статия ще разгледаме как да приготвите тази изкушаваща запеканка и защо тя се е превърнала в толкова обичано ястие.

Най-вкусната запеканка с карфиол, кашкавал и сметана

Необходими продукти

За да приготвите тази запеканка, ще ви трябват следните съставки:

  • 10-12 бр. червени печени чушки
  • 3-4 бр. яйца
  • 200 г сирене или комбинация от 100 г сирене и 100 г кашкавал
  • 3-4 с.л. гъсто кисело мляко или заквасена сметана
  • Галета или брашно за овалване на чушките
  • Черен пипер на вкус
  • Пресен магданоз за свежест
  • Зехтин или олио за мазнина
  • Настърган кашкавал за поръсване

запеканка

Начин на приготвяне

  1. Приготвянето на тази запеканка е изключително лесно и не отнема много време. Започнете, като подготвите малка тавичка, на дъното на която ще наредите част от предварително оваляните в галета или брашно печени чушки. След това покрийте този слой с част от разбитата смес от яйца, натрошено сирене, кисело мляко и струйка зехтин.
  2. Продължете с реденето, като добавите втори ред чушки и отново покриете с яйчената смес и зехтин. Ако чушките са разполовени, можете да направите три реда, като повтаряте процеса на редене и покриване със сместа.
  3. Поставете тавичката в предварително загрята на 180-200 градуса фурна. Печете запеканката, докато тя придобие златист цвят и се запече добре. След това поръсете отгоре настърган кашкавал и върнете във фурната за още 2-3 минути, за да се разтопи и запече.

Уникална запеканка за нула време

Запеканката с печени червени чушки е ястие, което съчетава простотата на приготвянето с невероятен вкус. С годините тя се е утвърдила като фаворит в много домове, благодарение на своята лекота и гъвкавост. Независимо дали я приготвяте за ежедневна вечеря или за специален повод, тази запеканка винаги ще бъде отличен избор. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес