Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази турска баклава с локум е истински хит у нас

24 февруари 2024, 09:00 часа

Сладките изкушения са символ на турската кухня. Сервирани първоначално на султаните, постепенно те се превръщат в част от менюто на ресторантите, на домакините, а днес се срещат на всяка крачка дори по улиците на Турция. Ароматни, богати на подправки, безумно сладки, завладяващи сетивата, те са неделима част от историята и кулинарните традиции на южната ни съседка.

Локумът е сред най-характерните за Турция сладки изкушения, които може да закупите в богато разнообразие от вкусове и варианти дори от уличните търговци. Той е ароматен, сладък, вкусен и не е случайно, че в английския език локумът се нарича „турска наслада“, защото именно това поднася на небцето – неповторима наслада.

И докато локумът е чужд за много от европейските народи, у нас сме го „откраднали“ и превърнали и в част от родната ни кухня заедно с баклавите, кадаифите, реването, тулумбичките и много други сладки изкушения, като дори по рецепта от южната ни съседка приготвяме турска баклава с локум – символ на турските сладкиши и кухня, съчетал две от любимите удоволствия за небцето, които можем да вкусим в Турция – баклавата и локума.

Тиквен КЕКС с глазура: Лесна рецепта със страхотен вкус

Турска баклава с локум

И баклавата, и локумът са част от традиционната турска кухня, любими не само на местните, но и на балканските народи и в Европа, спечелили си с неповторимите си вкусови качества и световна слава. Историята на баклавата ни връща в двореца на султана, където в кухнята сладкарите имали задължението всеки ден да поднасят нов десерт на падишаха.

Ето защо те създали десетки различни форми и начини за надипляне на баклавата, използвали различни ядки и подправки за нея и по този начин ѝ придавали различен вкус всеки ден, за да задоволят претенциите на своите господари. Така и до днес в Турция се приготвят десетки видове баклави, като всички те са по оригинални и автентични рецепти.

Историята на локума все още е загадка, като се носят както легенди, разказващи за смел момък, измислил това сладко изкушение, за да откупи любимата си от харема на султана, така и истории, разказващи как още през 5-ти век султанът поръчал на придворния готвач-сладкар да забърка нечуван сладкиш за жените от харема и получил локум, направен от захарен сироп, аромати и ядки. Всички истории за произхода на локума обаче категорично ни връщат отново в двореца на султана.

Съчетаването на тези два любими и популярни далеч извън границата на Турция сладки изкушения в един десерт е наслада за сетивата, която задължително трябва да опитате, приготвена по автентична и оригинална турска рецепта.

Турска баклава с локум – необходими съставки

Ако сте решили да се насладите на турска баклава с локум, въоръжете се с търпение и то не защото се приготвя трудно, а защото се изисква воля да не я изядете, когато е готова, и да ѝ позволите да попие от сиропа, оставяйки я да престои ден-два. Толкова е ароматна, че е наистина трудно да ѝ устоим и да не я хапнем веднага, щом е изстинала, но търпението си заслужава и ще бъде възнаградено, тъй като колкото по-дълго стои баклавата, толкова по-вкусна става.

Освен търпение и точната рецепта, ще са ви нужни и съставките за тази турска баклава с локум, част то които – локумът и корите например, е най-добре да сте си поръчали или закупили от Турция, за да се насладите на максимално автентичен вкус на топящата се върху небцето турска баклава с локум.

За да я приготвите в дома си, са ви нужни:

  • пакет турски кори, като естествено може да използвате и български или с друг произход, но турските са много фини, много подходящи за този десерт и наистина допринасят за съвършения му вкус,
  • 3 с.л. масло,
  • чаена чаша брашно,
  • 4 яйца,
  • чаша захар,
  • локум – 2-3 кутийки, като е добре да е от различни видове, а в идеалния вариант локумът ще е оригинален турски локум, за да се насладите на автентичния вкус на турската баклава с локум.

За сиропа, с който ще залеете баклавата, си пригответе:

  • 2 ч.ч захар,
  • 3 ч.ч. вода,
  • ванилия,
  • лимонов сок.

Може да добавите на вкус и орехи, шам фъстък или други, предпочитани от вас ядки, а може да се насладите и на вариант, в който ядките не присъстват като съставка.

Най-вкусната ПИЦА: Ето как се приготвя

Турска баклава с локум – как се приготвя?

1.       Разбъркайте брашното, в което сте сложили щипка сода за хляб, с яйцата и захарта.

2.       Нарежете локума на парчета.

3.       Поставете в готова турска кора малко плънка, поръсете с любимите ядки и наредете парчета локум, преди да започнете да навивате кората и да получите вкусната баклава.

4.       Навиете ли всички кори, намажете ги отгоре с маслото, което предварително сте разтопили.  

5.       Печете около 25 минути при температура от 200 градуса.

6.       Извадете от фурната и оставете да се охлади.

7.       Докато изстива, може да приготвите сиропа – смесвате в подходящ съд съставките за него и варите 10-тина минути.

8.       Когато сиропът е готов и преди да е изстинал, се заливат корите, които пък трябва да са изстинали, преди да ги залеете с горещия сироп.

9.       Оставете баклавата да си „почине“ и да поеме от вкуса на сиропа колкото е възможно по-дълго.

Да ви е вкусно с тази рецепта за турска баклава с локум!

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес