Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тайната съставка на турския захарен сироп за баклава е ТАЗИ!

11 септември 2024, 09:12 часа

Обичате ли да похапвате баклава? А обичате ли сами да си я приготвяте? Този десерт не е никак трудоемък, но пък има една специфика и ако не сте запознати с нея, рискувате баклавата да е суха и не достатъчно сладка. Тайната е в самия сироп. Турските готвачи са успели да достигнат до златната му формула и именно на това се дължи перфектният вкус на турската баклава, известна по цял свят.

Днес обаче ще ви разкрием как да приготвяте захарния сироп за баклавата, така че десертът ви по нищо да не отстъпва на този от съседна Турция.

Как се приготвя перфектният захарен сироп за баклава?

Още: Как се прави тестото за традиционната турска баклава

Ето го списъка с продукти, за които трябва да се погрижите:

  • 700 г кафява захар
  • 700 мл. вода
  • 1 резен лимон
  • сол

Начин на приготвяне на сиропа:

Задължително използвайте кафява захар, а не бяла. Това е най-важното, към което да се придържате през цялото време. В противен случай усилията ви ще отидат на вятъра.

Още: Топ 10 на най-популярните турски десерти из цял свят

Пригответе си голяма тенджера, в която да смесите захарта, 2 щипки сол, резен лимон и водата. Сместа се слага на котлона и щом захарта се разтопи, котлонът се намалява.

Захарният сироп се готви за половин час, за да може да се сгъсти достатъчно. Ако цветът му е тъмно златист, това значи, че е готов. Помнете, че резенчето лимон предпазва сиропа от захаросване.

Ако искате вкусът на сиропа да е по-богат, можете да добавите настъргана лимонова кора, няколко минути преди да го свалите от котлона.

Задължително пробвайте тази рецепта.

Още: Как се приготвя традиционната гръцка баклава?

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес