Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Свинско със зеле в тенджера

08 януари 2024, 08:08 часа

В българската кулинарна традиция има ястие, което ни носи вкусовете и усещането на дома, уют и топлота. Това ястие е свинското със зеле, приготвено по класическия начин, което много от нас си спомнят от детството. Днес ще ви представим стъпка по стъпка как да приготвите тази традиционна и вкусна рецепта, която със сигурност ще ви накара да се почувствате по-близо до бабината кухня.

Необходими продукти: 

  • 700 г свинско рагу
  • 1 глава лук
  • 1 средно голяма зелка
  • 2 броя домати
  • Сол на око
  • 1 с.л. червен пипер
  • 1/2 чаша олио

Още: Свинско с праз - уникална вкусотия от нас за вас

Начин на приготвяне: 

За начало, свинското рагу се нарязва на по-малки парчета и се слага в тенджера с мазнина и малко вода, за да се задуши. След като побелее, добавете нарязаният на ситно лук и продължете задушаването.

Нарежете зелката на тънки ленти и я втрийте с малко сол. След кратко разбъркване, добавете зелето към тенджерата.

Налейте около една чаена чаша вода и захлупете тенджерата. Това ще помогне на съставките да се задушат и да задържат вкуса си.

Още: Зимно чудо: Страшно сочна свинска плешка на фурна

Когато зелето омекне, добавете нарязаните на ситно или смляни домати, както и червения пипер. Това ще придаде ярък и ароматен вкус на ястието.

Зелето се задушава за около 45 минути, като периодично разбърквате манджата. По време на готвенето, ще се насладите на аромата, който ще ви накара да огладнеете.

Класическото свинско със зеле в тенджера е приготвено по традиционен начин, който носи вкусовете на миналото и уюта на бабината кухня. Тази рецепта е лесна за приготвяне и изисква само няколко основни съставки, които са налични в почти всяка кухня. Следвайки тези инструкции, ще се насладите на вкусен и засищащ обяд или вечеря. Не забравяйте да сервирате този вкусен обяд с парче свеж и мек хляб.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес