Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разядка с патладжан и майонеза - такава вкусотия не сте пробвали!

17 септември 2023, 19:00 часа

Тези рецепти за патладжан с майонеза от бразилската кухня са вкусни и ще направят деня ви още по-сочен и невероятно примамлив! Сами ще се убедите: докато похапвате получения резултат, неволно си представяте плажа „Копакабана“ и карнавала в Рио; е, в интерес на истината, само се иска малко повечко въображение, за да се пренесем през Атлантика – но пък и без това отдавна се знае, че пътуванията в света на фантазията са най-интересните пътешествия...

Патладжанът е храна, богата на фибри, обаче, въпреки че има достъпна цена, много хора го нямат в ежедневното си меню. Причината е, че не винаги можем да го приготвим по различен и оригинален начин - ала тези рецепти ви предлагат точно такива изненадващи способи за готвенето му.

Резултатите са бързи, лесни за приготвяне, кремообразни и супер сочни блюда, които може да се консумират самостоятелно като междинни закуски, за мезе към подходящи питиета, като гарнитура към основни ястия или да се използват в пълнежи за сандвичи, палачинки, солени баници и торти, и въобще каквото ви хрумне по ваше желание...

Невероятен огретен с патладжан: Оригинална рецепта

Разядка с патладжан и майонеза – първа рецепта

Съставки: 2 патладжана, 2 скилидки чесън, 1 глава лук, 3 с. л. зехтин, 2 домата, 1 чаша доматен сос, 5 супени лъжици майонеза, 6 с. л. соев сос

Как се готви?

Започвате с обелване и нарязване на лука и чесъна, поставяте ги в тиган с малко зехтин и включвате котлона на ниска мощност. Нарязвате доматите и патладжаните на кубчета.

Щом лукът стане „стъклен“, добавяте доматите, оставяте да се задушава още 2 минути и прибавяте патладжаните. Сипвате соевия и доматения сос, оставяте да се готви 5 минути на слаб огън. След това добавяте майонезата, разбърквате добре и опитвате дали ви харесва. Ако смятате, че трябва да е по-солено, добавяте още соев сос.

Разядка с патладжан и майонеза – втора рецепта

Съставки: 1 патладжан, обелен (но може и с кората), сол на вкус, 4 с. л. майонеза, 1 ч. л. лук, скълцан на много ситно, 4 с. л. галета, подправена с риган, 1 с. л. настърган кашкавал.

Родопски качамак с кашкавал и сирене: Ароматно и вкусно

Как се готви?

Нарязвате патладжана на 4 резена по дължина. Поръсвате резените със сол от двете страни и ги оставяте да отлежат така за 30 минути. Подсушавате резените патладжан с абсорбираща хартия. Смесвате майонезата с лука и в тази смес потопявате патладжана. Към кашкавала добавяте галетата, подправена с риган и в тази смес потопявате и патладжаните. Нареждате резените в тепсия и ги печете на умерена фурна (175ºC) около 15 минути – за да станат омекнали и златисти.

Разядка с патладжан и майонеза – трета рецепта

Съставки: 2 патладжана, 3 яйца, зехтин, чер пипер, 100 г пшенично брашно, сол, 125 мл кисело мляко 2 с. л. майонеза, сок от половин лимон и свежи зелени подправки на вкус.

Как се готви?

Нарязвате патладжаните на филийки и после на лентички. Посолявате ги на вкус, подсушавате с хартиена кърпа. В купа слагате 3 яйца, 1/2 ч. л. сол, 1/2 ч. л. черен пипер и разбърквате. Добавяте малко по малко и 100 г брашно. Към тази смес прибавяте патладжаните и разбърквате добре, за да се смесят всички съставки. В тиган сипвате зехтин, изваждате патладжаните от купата и ги слагате за пържене.

След това в купата добавяте 125 мл кисело мляко, 2 с. л. майонеза, сока от половин лимон, 1 ч. л. (равна) сол, 1 щипка (или на вкус) чер пипер, зелени подправки на вкус и разбърквате.

Потопявате опържените патладжани в този сос. Вашата рецепта е готова, сега просто й се насладете като готов резултат!

Приятен апетит!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес