Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя е най-добрата плънка за постни сарми?

29 декември 2023, 12:00 часа

Постните сарми са вкусно ястие. Пълнежът на тези сармички не съдържа абсолютно никакво месо, но има гъби, зеленчуци, ориз или булгур и дори орехи. Също така се препоръчва да се използват листа от кисело зеле вместо прясно зеле, това ще добави пикантност към готовите продукти и ще разнообрази вкусовата палитра.

Съставки за постни сарми

·        Гъби - 500 грама (най-добри са кралските печурки)

·        Морков - 3 бр

·        Лук - 3 бр

·        Ориз или булгур - 1 чаша

·        червен пипер – 1 брой

·        Орехи - 1 чаша

·        Кисело зеле - 1 бр (нужни са цели листа)

·        Зехтин

·        Сушена мащерка (мащерка)

·        Смлян червен пипер

·        Черен пипер (смлян)

Това са най-вкусните сарми с кисело зеле и кайма - подходящи за всеки вкус

Как се приготвят постни сарми - рецепта

Първо подгответе всички съставки. Пресните гъби се измиват, сортират се и се нарязват (шапките и дръжките) на малки кубчета.

Обелете морковите, изплакнете под течаща вода и настържете на средно или ситно ренде.

Обелете лука, тук е подходящ както белият, така и червеният, обелете, измийте добре и нарежете с нож на кубчета.

Изплакнете ориза, булгура и го оставете засега в цедка или гевгир, така че излишната течност да се отцеди от зърното.

Почистете червения пипер от семките, изплакнете отвътре и отвън, отрежете всички белезникави прегради и нарежете на кубчета със същата големина като кубчетата, на които сте нарязали гъбите и лука.

Запържете орехите в сух тиган, след което ги накълцайте с блендер, кафемелачка или нож.

Приготвяне на най-добрата плънка за постни сарми

Вземете дълбок тиган, загрейте малко зехтин в него и след това добавете и запържете лука, докато стане прозрачен. След това добавете морковите и гъбите, разбъркайте и продължете да готвите, докато се изпари получената течност. След това добавете парчетата чушка.

Гответе отново, докато влагата се изпари. Сега добавете измития ориз, булгур, покрийте всичко с вода (или зеленчуков бульон), добавете около 1 супена лъжица къри, щипка куркума, и сол на вкус. Разбъркайте и варете до полусваряване на ориза. Ако водата или бульонът се изпари по-бързо, отколкото ориза или булгура, просто добавете още. И не забравяйте да проверите за сол. Свалете зеленчуците с ориза и гъбите от котлона, към топлата смес добавете нарязани ядки и всичко се разбърква добре. След това е по-добре да оставите плънката малко да се охлади, за да оформите по-лесно сарми.

Завийте плънката в листа от кисело зеле. Увийте го така, както сте свикнали. На дъното на формата се нареждат оформени постни сарми. Отделно смесете гореща вода с червен пипер, малко количество зелева чорба и зехтин. Изсипете получения бульон във формата с постни зелеви сърми и поставете всичко в добре загрята фурна за 50-60 минути. Не забравяйте да добавите вода, ако е необходимо.

Сервирайте постните сарми по същия начин като обикновените. Горещи, веднага след готвене или претопляне. Това е пълноценно и много вкусно ястие, което ще бъде отличен вариант за семеен обяд или вечеря.

Добър апетит!

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес