Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя е най-добрата лятна гарнитура за шишчета?

30 юни 2023, 20:52 часа

Знаете ли, че шишчетата, които така обичате да мятате целогодишно на скарата и особено през топлите летни вечери на барбекюто в двора са стари почти колкото и света? Приготвянето на късове месо, нанизани на клечки, върху огън е първият начин, по който древният човек е сготвял храната си. И днес шишчетата са именно това – късове месо, приготвени на скара, барбекю или директно върху огъня, между които късове при съвременния прочит на шишчетата често се добавят и късчета зеленчуци или плодове за вкус и разкош.

Произходът на шишчетата такива, каквито ги познаваме днес, се свързва с руската, азиатската и балканската кухня. Да, шишчетата са традиционна храна на Балканите, което означава, че трябва да се виртуоз в приготвянето им и в избора на гарнитурата. Не знаете коя е най-добрата гарнитура за шишчета през лятото? Място за притеснения няма, ще ви помогнем , така че да блеснете пред събралата се около огъня компания и да доставите на сетивата си незабравима кулинарна наслада.

Гарнитура за шишчета – коя е най-добра за лятото?

Шишчетата, метнати върху скарата, на брега на морето или някъде из дебрите на планината, са безспорна лятна класика. Не пропускайте обаче допълнението към това лятно приключение за небцето ви – бирата и гарнитурата. Избора на бира оставяме на вас, но ще ви помогнем в избора на най-добрата лятна гарнитура за шишчета, която да се сгуши в чинията до тях.

РЕЦЕПТА: Сладко-солени шишчета

-          Пресни картофки с масло

Картофките далеч не са само зимно ястие. Приготвени с масло и поръсени със свежи билки, те се превръщат в идеалната компания за летните ви шишчета. Чудесно си подхождат с червено месо. За да станат най-вкусни, първо ги сварете необелени за 10-тина минути и после ги изпечете, нарязани на 2 и поръсени щедро с масло и билки. Розмаринът е идеален, но може да пробвате и други особено ако сте в планината и сте си набрали интересни ароматни билки, които бихте искали да пробвате точно сега. Не прекалявайте с тревите обаче – водещ трябва да е вкусът на самите картофи и на маслото.

-          Зеленчуци

Дори не е нужно да обясняваме защо зеленчуците са идеални за лятото. Имаме обаче идея – избягайте от традиционните салати и поставете зеленчуците също на шишовете. Редувайте парче месо и парче зеленчук. Лукът, морковите, тиквичките и чушките са идеални за целта. Така имате две в едно на шиша – гарнитурата върви върху него и спестявате както време и усилия, така и необходимостта от отделни съдове, което може да е много полезен и спасителен ход насред планината пред палатката или вилата.

Готвач: Ако искате шишчетата да се топят в устата, направете това

-          Плодова наслада

А какво ще кажете за нестандартна комбинация, която вероятно малцина от компанията са опитвали? Обещаваме да бъдат приятно изненадани от тази изключителна гарнитура за шишчета с ананас. Отлична е за пилешки шишчета, макар че ананасът върви и с други меса. Необходима ви е консерва ананас, който да нанижете също на шишовете, редувайки плода с месо. Изключително приятна е маринатата, с която да залеете шишчетата – подгрят мед, сокът от консервата и любимата ви бира. Имайте предвид обаче, че за тази рецепта ви е нужно повече време, но не защото е по-трудна, а защото шишчетата следва да постоят в маринатата поне 2-3 часа. Времето обаче си струва, ще си оближете пръстите.

Любопитни факти за шишчетата в цифри

След като вече знаете коя е най-удачната и подходяща лятна гарнитура за шишчета, докато ги приготвяте, забавлявайте се и обогатете знанията си с няколко изключително интересни факти за шишчетата.

  • 400 килограма месо – толкова е използвано за най-голямото шишче, рекордьор, приготвено в Украйна.
  • 120 метра – дължината на най-дългото шишче в света, наречено „Шашлик на приятелството“.
  • Над 500 – броят рецепти за шишчета, които може да откриете онлайн. Учудващо разнообразие за нещо, представляващо месо на шиш върху скара.
  • 389 000 резултата, свързани с думата шишчета, които Google показва.
Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес