Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-добрите гарнитури за риба?

28 юни 2023, 11:22 часа

Традиционно рибата се сервира с варен ориз или картофи. Но това е банално и скучно, защото всъщност гарнитурите за риба са много по-оригинални и разнообразни. Ето едни от най-добрите рецепти!

1. Ориз със зеленчуци

Можете да използвате замразена смес, но с пресни зеленчуци се получава много по-вкусно.

Ще ви трябва: 160 г ориз, 1 морков, 0,5 глави лук, 60 г зелен грах, 60 г царевица, 0,5 черен пипер, подправки.

Приготвяне: Сварете ориза до омекване. Лукът, морковът и чушката се нарязват на малки кубчета и се запържват до омекване. Добавете царевицата, граха и подправките, а след минута и ориза. Запържете още 2 минути и готово!

2. Пюре от карфиол

Най-деликатната и много диетична алтернатива на картофеното пюре.

Необходими са ви: 400 г карфиол, 40 г масло, 60 мл сметана, сол, смлян черен пипер, индийско орехче.

Начин на приготвяне: Разглобете карфиола на съцветия и го сварете до омекване във вряща вода за около 10 мин. Смелете го в блендер с маслото, сметаната и подправките до гладкост.

Вкусна рецепта за риба, перфектна за бирата

3. Запържени броколи

Ако не харесвате вкуса на варени броколи, опитайте този вариант.

Необходими са ви: 600 г броколи, 1-2 яйца, 100 г брашно, 2 с.л. масло, подправки.

Начин на приготвяне: Броколите се нарязват на розички и се варят 4 минути във вряща вода. Потопете всяко съцветие в брашно и подправки, а след това в разбитите яйца. Запържват се в маслото.

4. Зеленчукова гарнитура

Ако имате добър тиган с незалепващо покритие, можете дори без масло.

Ще ви трябват: 1 морков, 1 глава лук, 1 тиквичка, 1 патладжан, 1 чушка, 2 стръка целина, 2 домата, 4 стръка кориандър, подправки.

Приготвяне: Нарежете всички зеленчуци на малки кубчета. Запържете лука с моркови и целина за няколко минути и добавете патладжана с черен пипер. Запържете още няколко минути и добавете тиквичките с доматите. Гответе до омекване, подправете и добавете нарязан кориандър.

5. Картофи със зеленчуци на фурна

Най-простата гарнитура за риба, защото просто трябва да нарежете зеленчуците.

Ще ви трябват: 4 картофа, 3 моркова, 2 тиквички, 1 глава лук, 2 чушки, 2 скилидки чесън, подправки и билки, 5 с. л. зехтин.

Приготвяне: Всички зеленчуци се нарязват на едро, смесват се с подправките и билките и се слагат във форма. Полейте със зехтин и запечете във фурната под фолио за 40-45 минути на 180 градуса.

Хитринки и рецепти при правенето на РИБА

6. Запеканка от броколи и карфиол

Здравословна и вкусна запеканка за деца и възрастни.

Необходими са ви: 300 г броколи, 300 г карфиол, 350 мл сметана, 150 г твърдо сирене, 3 яйца, 2 с.л. брашно, подправки.

Начин на приготвяне: Броколите и карфиолът се разделят на съцветия и се варят 3 минути във вряща вода. Поставете ги във формата. Сметаната се разбива с яйцата, брашното и подправките до гладкост. Смесете с настъргано сирене, изсипете зелето и гответе във фурната за половин час на 170 градуса.

7. Печен картоф

Дори обикновените картофи могат да бъдат приготвени още по-вкусни и интересни!

Необходими са ви: 6 картофа, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 1 ч.л. италиански билки, 3 с.л. зехтин, 2 с.л. настърган пармезан, морска сол.

Начин на приготвяне: Картофите се нарязват на филийки, лукът на кръгчета, чесънът на филийки и всичко се слага във форма. Смесете с билките, маслото и морската сол. Запечете зеленчуците за половин час на 180 градуса във фурната и накрая поръсете с настърган пармезан.

8. Задушено зеле със сметана

Ако е възможно, вземете младо зеле - то е още по-нежно.

Ще ви трябват: 400 г зеле, 1 глава лук, 1 морков, 100 г 20% заквасена сметана, 2 с.л. доматен сос, подправки.

Начин на приготвяне: Лукът се нарязва на ситно и се запържва до прозрачност. Добавят се настърганите моркови и се задушават още 3 мин. Добавя се ситно нарязаното зеле, малко вода и се оставят да къкри 15 мин под капак. Добавете вода, колкото е необходимо. Добавете сметаната, доматения сос и подправките и оставете да къкри още 5-7 минути.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес