Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се приготвя туршия с ракия

28 септември 2024, 22:00 часа

Туршията е незаменим деликатес на българската трапеза, особено през студените зимни месеци. Докато някои вече са заредили зимнината си, други все още търсят начини да приготвят вкусна туршия, която да радва семейството и гостите. Не се притеснявайте, ако все още не сте започнали, защото днес ще ви покажем един от най-интересните и нетрадиционни методи, която включва използването на ракия, която значително ускорява процеса на ферментация и придава уникален вкус на зеленчуците.

Ракията като тайна съставка в туршията

Ракията и туршията са вечни съюзници на българската трапеза, но малцина знаят, че тази популярна напитка може да се използва още при приготвянето на туршията. Една супена лъжица ракия, добавена в буркана със зеленчуци, значително ускорява процеса на ферментация – само за около 10 дни туршията ще бъде готова за консумация. Освен бърза, тя ще бъде и изключително вкусна и трайна.

Тази китайска туршия става все по-популярна и в нашата страна

За да направите туршията, просто добавете стандартните подправки – черен пипер, дафинов лист и супена лъжица морска сол. Поставете бурканите на слънчево място за 2-3 дни, за да стартирате процеса на ферментация. Когато зеленчуците помътнеят, прехвърлете бурканите на тъмно и хладно място, където ще могат да се запазят дълго време.

Бърза и лесна рецепта за туршия

За тези, които искат бърз и лесен метод за приготвяне на туршия, има решение. Смесете оцет и вода в съотношение 1:1 и добавете щипка захар и сол. В получената саламура поставете желаните зеленчуци – краставици, моркови или различни зеленчукови комбинации. За по-бързи резултати нарежете зеленчуците на дребно или ги настържете. След само 15-20 минути туршията ще бъде готова за сервиране.

туршия

Един от големите плюсове на тази саламура е, че може да се използва многократно, като добавяте нови зеленчуци. Така, ако туршията свърши бързо, винаги можете да приготвите нова порция, без да губите време и усилия.

Полезни съвети за по-трайна и вкусна туршия

Когато туршията е готова, може да добавите натриев бензоат, който ще спре процеса на ферментация и ще запази зеленчуците хрупкави. Ако пропуснете този етап, съхранявайте бурканите на студено място, за да се запазят свежи. Аспиринът също може да бъде полезен за съхранение на зелето, като помага за запазване на стегнатата му структура и приятния вкус.

Кои са най-предпочитаните мезета за ракия през зимата

Една от хитростите за проверка на готовността на туршията е поставянето на сурово яйце в саламурата. Когато яйцето изплува и се вижда малка част от него, това е сигурен знак, че саламурата е готова, и туршията е идеална за консумация.

Замразяване на зеленчуци

Фризерът може да бъде ваш добър приятел, когато става дума за съхранение на продукти за зимата. Изпечете червени чушки, изцедете ги от сока и ги замразете в пакети, без да ги белите. След размразяване те са идеални за паниране, свежи разядки или салати. Замразете и плодове, като ги поставите във вакуумни пликове. Те ще останат свежи и вкусни през цялата зима.

Въпреки това, не всички зеленчуци са подходящи за замразяване. Краставици, тиквички, домати и други с високо съдържание на вода губят структурата си при размразяване и стават на каша. Затова използвайте ги за готвене или ги консервирайте по други начини.

Приготвянето на туршия с ракия е лесен и интересен начин да разнообразите зимната си трапеза. Освен че ускорява ферментацията, ракията придава допълнителен вкус и запазва зеленчуците свежи за по-дълго време. С няколко лесни стъпки и хитрини можете да създадете идеалната туршия, която ще стане любима на всички около масата.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес